Sterrenrestaurant Wollerich is na 27 jaar uitgekookt: 'Het is mooi geweest' - Omroep Brabant

Sterrenrestaurant Wollerich is na 27 jaar uitgekookt: 'Het is mooi geweest'

5 oktober om 19:50 • Aangepast 13 oktober om 13:20
nl
Eerst Tilia in Etten-Leur, nu Wollerich in Sint-Oedenrode. Brabant verliest opnieuw een sterrenrestaurant. Chef Gerard en gastvrouw Meriam Wollerich zetten eind februari 2023, na 34 jaar, voor het laatst de borden op tafel. "Het is gedaan. Het is mooi geweest."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door

“We waren er eerlijk gezegd al langer mee bezig", zegt de 63-jarige Gerard. “In eerste instantie hebben we gekeken of het leuk zou zijn om in ons pand appartementen te bouwen en te verhuren. Dat was vorig jaar. Maar ja, ik ben eigenlijk alleen maar goed in biefstukken bakken en verhuren is gewoon niet mijn ding", grinnikt Wollerich. Het leverde hem wel een aanbod op van een partij die het enorme pand in Sint-Oedenrode graag wilde overnemen. “Afgelopen maand kwamen we eruit en hebben we er een hand op gegeven. Nu weet ik dat het in goede handen is.”

“Heb nog moeite met het besluit en enorm getwijfeld of ik tóch niet door zou moeten gaan.”

En dus komt er na ruim drie decennia een einde aan roeren in de pannen. Eerst zeven jaar in De Lindehof in Nuenen en daarna, vanaf 1996, 27 jaar in de markante villa aan de Heuvel. Een dubbel gevoel, geeft Wollerich toe. Want de verkoop komt dan wel op een goed moment, het ambacht was hij allerminst beu. “Ik was helemáál nog niet klaar met koken", zegt Wollerich stellig.

“Ik doe het nog steeds met heel veel liefde en plezier. Heb nog moeite met het besluit en enorm getwijfeld of ik tóch niet door zou moeten gaan. Of ik er geen spijt van zou krijgen. Mijn buik draait nog steeds om als ik eraan denk. Eerlijk.”

“Een snoeptentje waar je fantastisch lekker kunt eten.”

Gerard kijkt met trots terug op al die jaren achter het fornuis. “Van de verbouwing van een pand voor maatschappelijk werk naar een 'snoeptentje' waar je fantastisch lekker kunt eten. Dat hebben we met z'n allen toch maar mooi neergezet. Absoluut. Het ging ook allemaal zo verschrikkelijk snel. De jaren zijn voorbij gevlogen.”

Trots is hij ook op de maar liefst 30 Michelinsterren en de Gouden Koksmuts (2016) die hij op zijn cv heeft staan. “Dat is toch de hoogte prijs die je in Nederland kunt behalen.”

Wat het echtpaar Wollerich daarna gaat doen? Dat receptenboek is nog blanco. “Ik ben nog minimaal een jaar de trotse voorzitter van restaurantvereniging Alliance Gastronomique. Daarin zitten 44 topzaken met 1 tot 3 sterren. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt, al zou ik graag mijn kennis overdragen aan de jonge garde. In elk geval niet achter de geraniums. Daarvoor zijn we al die jaren ook veel te druk geweest.” Lachend: “Rust in de kont hebben mijn vrouw en ik zeer zeker niet.”

LEES OOK:

'Onze smaak is beloond', restaurant Wollerich dolblij met prestigieuze Gouden Koksmuts

Sterrenrestaurant Tilia sluit de deuren: 'Verloren, zo voel ik me'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.