Farmers Defence Force wil geen gedwongen uitkoop van boeren

6 oktober 2022 om 06:27 • Aangepast 7 oktober 2022 om 09:18
nl
"De onteigening van boeren moet van tafel. De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren." Dat zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond na een bijeenkomst van de actiegroep in Nijkerk. De actiegroep overweegt nieuwe acties als de plannen niet gewijzigd worden.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

De boeren willen eerst de ministerraad van 14 oktober afwachten. Als dan dit heikele punt niet wordt geschrapt, volgen er acties. De boeren zijn alleen voor het vrijwillig laten uitkopen van boeren en dan voor heel Nederland en niet alleen vlakbij natuurgebieden.

Woensdag presenteerde stikstofbemiddelaar Johan Remkes zijn rapport. Daarin stelde hij dat de stikstofuitstoot 'gewoon' gehalveerd moet zijn in 2030. Ook moeten er volgens hem binnen een jaar 500 tot 600 veehouderijen bij kwetsbare natuurgebieden worden uitgekocht, mogelijk gedwongen. Maar dat laatste gaat er bij Farmers Defence Force dus niet in.

Onmacht, woede en frustratie
Het bestuur van de actiegroep hield de vergadering om te polsen wat leden vinden van het stikstofadvies van bemiddelaar Remkes. Ruim twintig mensen waren bij het overleg aanwezig.

Volgens Van den Oever overheerste het gevoel van onmacht, woede en frustratie. Zij hebben het gevoel dat er vooral veel wordt gepraat, maar de boeren 'eisen daden'. De komende tijd gaat FDF het zestig pagina's tellende advies verder bestuderen.

LEES OOK:

Remkes over stikstof: 'Houd vast aan de halvering van uitstoot in 2030'

Waardering én kritiek op rapport van Remkes: 'Er blijft een hoop onzeker'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!