Video

Willem II over rellen in derby tegen FC Den Bosch: 'Inktzwarte avond'

8 oktober 2022 om 09:42 • Aangepast 17 oktober 2022 om 16:05
nl
Willem II kijkt met een vervelend gevoel terug op de wedstrijd tegen FC Den Bosch vrijdagavond. De club spreekt over een 'inktzwarte avond'. De wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie werd lange tijd gestaakt na rellen op de tribune. De ME ontruimde daarop het vak met de supporters van FC Den Bosch.
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

Na ruim een kwartier spelen werd de wedstrijd tussen Willem II en FC Den Bosch stilgelegd. Supporters gooiden vuurwerk op het veld en naar elkaar. Daarop besloot de politie in te grijpen.

Wangedrag
"Het had een mooie voetbalavond moeten worden voor alle supporters die met goede bedoelingen naar het stadion kwamen", stelt Willem II zaterdagochtend. "Vooral voor onze jongste supporters vinden wij het ontzettend vervelend dat zij getuige zijn geweest van deze ongeregeldheden en het wangedrag."

Tijdrovende taak
Om de rust in het stadion terug te laten keren werd besloten om het bezoekersvak met supporters van FC Den Bosch te ontruimen. "Het was de meest veilige en verstandige keuze om de supporters van FC Den Bosch terug naar huis te sturen. Het was een zorgvuldige en tijdrovende taak van de ME, politie en beveiligers om alle bezoekers uit het stadion te krijgen."

Een bus met supporters is onderweg naar huis gestopt op een parkeerplaats bij een politiebureau. Daar is de identiteit van de supporters gecontroleerd. Een politiewoordvoerder meldt dat niemand is aangehouden.

Excuses
Pas toen de laatste FC Den Bosch-supporters het stadion uit waren, werd besloten dat de wedstrijd hervat kon worden. Dit was rond kwart voor tien. Willem II biedt excuses aan voor het laat informeren van het publiek. De komende tijd worden de gebeurtenissen van vrijdagavond geëvalueerd samen met de gemeente, het Openbaar Ministerie, de politie en beide voetbalclubs.

Stadionverbod
Supporters die vuurwerk hebben gegooid of op een andere manier geweld hebben gebruikt, worden opgespoord. Zij kunnen volgens de club een forse boete of een stadionverbod verwachten.

Reactie burgemeester
Theo Weterings, burgemeester van Tilburg, noemt de rellen van vrijdagavond 'vreselijk'. "Zo tekeergaan en vernielingen aanrichten, nog voordat supporters - als ik ze zo nog mag noemen - van Den Bosch binnen waren. Schandalig. Je komt voor het voetbal en niet om te rellen", zegt Weterings.

In de week voorafgaand aan de wedstrijd waren er al signalen dat er rellen zouden komen. Volgens Weterings is er niet van tevoren ingegrepen omdat daar geen aanleiding toe was. "Er was geen vorm van dreiging waardoor we op voorhand al konden zeggen dat supporters niet naar de wedstrijd mochten komen. We gingen hier niet vanuit, maar nu is het wel helder dat er blijkbaar teveel mensen zijn die alleen maar op rotzooi uit zijn."

Beelden van de rellen:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!