Nieuwe N69 produceert inderdaad meer geluid, aanvullend onderzoek nodig

10 oktober 2022 om 20:19 • Aangepast 18 oktober 2022 om 12:13
nl
De nieuwe N69 tussen Valkenswaard en Veldhoven zorgt voor meer geluidsoverlast dan gedacht. Uit metingen uitgevoerd door de provincie is het geluid van de weg bij de bewoners in de buurt soms wel tien decibel harder dan voor de aanleg van de weg berekend was. De provincie wil een nieuw onderzoek van een jaar. Ton Zwerts uit Dommelen, buurtbewoner en mede-initiatiefnemer van de site OverlastN69.nl, vindt het 'verschrikkelijk'. "Dit is standaard tijdrekken totdat we eraan gewend zijn of totdat alle oudjes die klagen doof zijn."
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De nieuwe weg gaat dwars door het natuurgebied tussen Dommelen en Riethoven. Precies een jaar geleden werd dit nieuwe stuk N69 geopend. Sindsdien klagen Ton Zwerts en negentien andere buurtbewoners uit Dommelen en Bergeijk over geluidsoverlast. “We wonen hier dertig jaar. Nooit last gehad van herrie. Nu wel. Dat doet pijn", vertelde mede-klager Gerrie van Soerland uit Dommelen eerder.

De hoeveelheid klachten was voor de provincie aanleiding om onderzoek te doen. Voornamelijk voorbijrijdende vrachtwagens zorgen bij een westenwind voor veel overlast, volgens de klagers.

“Nu de mais geoogst is en er weer vaak westenwind staat, liggen we weer vanaf halfvijf ’s ochtends wakker."

Uit de nieuwe metingen van de provincie blijkt de weg in de buurt van de bewoners nog goed hoorbaar: gemiddeld werd tussen de 50 en 52 decibel vlakbij de huizen gemeten, vergelijkbaar met een pruttelende koffiemachine. Uit rekenmodellen die gebruikt zijn voor de aanleg van de weg, kwamen getallen tussen de 42 en 45 decibel naar voren, wat vergelijkbaar is met rustig verkeer achter een raam met dubbele beglazing.

Ton Zwerts is blij met de uitkomsten van het onderzoek, maar is ook teleurgesteld. "Mooi dat dit eruit gekomen is. Jammer dat er nu weer een nieuw langdurig onderzoek moet komen. Ze moeten hier maar eens komen luisteren. Nu de mais geoogst is en er weer vaak westenwind staat, liggen we weer vanaf halfvijf ’s ochtends wakker."

De provincie kan het verschil tussen de berekeningen uit 2018 en metingen van nu niet verklaren. Daardoor weet ze ook niet of en welke maatregelen nodig zijn om de geluidsoverlast te verminderen. Een extern bureau moet uitkomst bieden. Dat onderzoek gaat een jaar duren.

“In mijn ogen moeten er geluidswallen of -schermen komen.”

Gedeputeerde Suzanne Otters van mobiliteit: "Dat omwonenden nu hinder ervaren door geluid en het verschil tussen metingen en berekeningen niet verklaard kan worden is ronduit vervelend. Daarom vind ik het niet meer dan redelijk om nu met de bewoners het gesprek aan te gaan.”

Zwerts heeft daar weinig hoop ik. “Dit is verschrikkelijk. Dit is standaard tijdrekken totdat we eraan gewend zijn of totdat alle oudjes die klagen doof zijn. Zo zie ik dat."

Volgens hem is er maar één oplossing mogelijk: “Ze moeten niet onderzoeken of de cijfers kloppen, ze moeten gaan onderzoeken hoe de geluidsoverlast teruggedrongen kan worden. In mijn ogen moeten er geluidswallen of -schermen komen.”

LEES OOK:

Gerrie heeft pijn aan de oren van nieuwe N69: 'Vanaf vier uur klaarwakker'

Na koper is nu roestvast staal gewild: 60 meter aan brugleuning gestolen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!