Geert Wilders bezoekt Bakel vanwege vele e-mails over zorgen rond komst azc - Omroep Brabant

Geert Wilders bezoekt Bakel vanwege vele e-mails over zorgen rond komst azc

11 oktober 2022 om 20:44 • Aangepast 20 oktober 2022 om 15:40
nl
Geert Wilders van de PVV is dinsdagavond in Bakel op bezoek bij een inloopavond voor inwoners over een nieuw asielzoekerscentrum. Het is de bedoeling dat er 300 asielzoekers worden gevestigd op het terrein van zorginstelling de Zorgboog, maar er is veel weerstand. Ruim 400 inwoners van Bakel zijn dinsdagavond naar de inloopavond gegaan.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Inwoners van het dorp zijn een petitie gestart, die inmiddels meer dan tweeduizend keer is ondertekend. "In een agrarisch dorp met 5500 inwoners en honderden arbeidsmigranten is geen draagvlak meer voor een azc met minimaal 300 asielzoekers", staat te lezen in de petitie.

Wilders zegt vele e-mails te hebben ontvangen van bewoners en personeel van de Zorgboog waarin zij zeggen dat ze zich zorgen maken.

'Ik snap de onrust van de mensen. Er is nog veel niet duidelijk.'

Tijdens de inloopavond, waar Wilders met gejuich ontvangen werd door een deel van de bewoners, worden vooral de zorgen geuit over de kwetsbare bewoners die nu al op het terrein van de Zorgboog wonen.

Als er een azc komt met 300 vluchtelingen is het gedaan met de rust die zij zo hard nodig hebben. "Dan kunnen ze nooit meer even rustig een ommetje maken", klinkt het onder de aanwezigen.

Niet iedereen vindt het een probleem dat er een azc komt. Een van overburen van het terrein vindt het jammer dat Wilders dinsdag de boel komt 'ophitsen'. Ze zegt geen problemen te verwachten van het azc.

Een bomvolle zaal in Bakel (Foto: Alice van der Plas)
Een bomvolle zaal in Bakel (Foto: Alice van der Plas)

Het plan voor een nieuw asielzoekerscentrum is nog in een heel vroege fase. "Het is nu een vraag van het COA", vertelt een woordvoerster van de gemeente Gemert-Bakel. "We willen hier heel vroegtijdig het gesprek over aangaan met onze inwoners."

De gemeente Gemert-Bakel moet zelf dus nog een beslissing nemen over de komst van het asielzoekerscentrum. Ook de gemeenteraad moet zich er nog over uitspreken. Het gaat om tijdelijke woonunits voor twee jaar. "In de tussentijd zouden dan nieuwbouwwoningen gebouwd gaan worden voor asielzoekers."

Een van de aanwezige raadsleden van de VVD, Anne van Berlo, zegt dat er ook in de raad nog veel vragen leven. "Ik snap de onrust van de mensen. Er is nog veel niet duidelijk."

De Zorgboog is een instelling die zorg levert aan bijvoorbeeld mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ook mensen met dementie en mensen met een lichamelijke beperking kunnen er 24 uur per dag zorg krijgen. Op het terrein is ook een hospice gevestigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.