Haardvuur gaat weer aan, maar niet iedereen is blij: ‘Echt verschrikkelijk'

13 oktober 2022 om 09:25 • Aangepast 20 oktober 2022 om 16:46
nl
Met een knisperend haardvuurtje op de bank zitten, wie maakt je wat? Maar niet iedereen is daar even blij mee, want onder meer astmapatiënten kunnen veel last hebben van de rook. Jeanne Heessels uit Vught sluit sinds kort de ventilatieroosters van haar huis, omdat ze zoveel last heeft van rook uit houtkachels.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Een houtkachel op de juiste manier gebruiken, blijkt een vak apart. Stoken met nat of vies hout (met bijvoorbeeld verfresten) zorgt voor veel stank en roet uit de schoorsteen.

"Eenmaal in Vught was het echt verschrikkelijk, zo erg heb ik ’t nog niet meegemaakt."

Dat merkt ook Jeanne Heessels uit Vught. Tijdens een autorit van Teteringen naar Vught sloot ze de ventilatieroosters van de auto. “Toen we in de auto stapten, roken we al een vieze lucht. Ter hoogte van Tilburg stonk het zo erg dat we de knop hebben ingedrukt zodat er geen verse lucht de auto in kon. Eenmaal in Vught was het echt verschrikkelijk, zo erg heb ik ’t nog niet meegemaakt. Zo erg stinkt het.”

Het is niet alleen de buitenlucht waar ze zich beperkt voelt. Ook in huis gaan de ventilatieroosters voortaan dicht. “Je vlucht naar binnen voor de stank, maar ook binnen word je belemmerd. In huis zet ik alle roosters en schuiven dicht omdat je die lucht anders in huis krijgt. Je kunt niet meer naar buiten. Het is nog slechter voor het milieu dan auto’s.”

"Dus nu gaan anderen ook nog bepalen wat iemand in zijn eigen huis doet?"

Op Facebook wordt er flink gediscussieerd over de overlast die het stoken van hout kan veroorzaken. "Dus nu gaan anderen ook nog bepalen wat iemand in zijn eigen huis doet? Als je weet dat je hier last van hebt, dan houd je toch je ramen dicht?", vindt een man op Facebook in een van de discussies over hout stoken in Vught. De een vindt het geklaag van mensen die 'genoeg geld hebben om gas te stoken', de ander vindt dat we juist meer rekening moeten houden met elkaar.

De oplossing kan worden gevonden in de juiste stookadviezen en richtlijnen. Zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 2019 een stookalert, waarop te zien is op welke dagen je beter niet kunt stoken. Mensen die overlast hebben van houtrook uit de omgeving, kunnen een klacht indienen bij de gemeente.

LEES OOK: Zo verwarm je deze winter op een veilige en efficiënte manier je huis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!