Protest werkt: moeder en zoon krijgen geld én huis

13 oktober 2022 om 14:55 • Aangepast 20 oktober 2022 om 16:51
nl
Hij dacht zeker een week voor het gemeentehuis te moeten demonstreren maar het werden uiteindelijk maar twee dagen. Frans Lenaers ging vorige week maandag met een matrasje, winkelwagen en een spandoek op de Markt in Bladel zitten. Dit deed hij voor een 70-jarige vrouw en haar verstandelijk beperkte zoon die al 22 maanden zonder huis zaten. Dankzij het protest en de media-aandacht kwam er een oplossing.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Maar moeder en zoon zijn niet blij met de oplossingen en zwerven nog wel een tijdje rond.

Vorige week
‘Gezin slaapt binnenkort buiten op de markt in Bladel’, stond er op het witte doek te lezen. Moeder en zoon zwerven al bijna 22 maanden rond. Frans leerde het gezin kennen via zijn zwager, die destijds in de zorg werkte en voor de zoon zorgde. Sindsdien trekt Frans zich het leed van het gezin aan. Hij en zijn zwager helpen het gezin nu aan tijdelijke woonruimtes.

De vraag is natuurlijk waarom moeder en zoon op straat zijn beland. De aanleiding is helaas ingewikkeld, vertelt Frans terwijl hij met een dekentje onder zijn spandoek zit. In het kort: de zoon zorgde volgens een buurman voor overlast vanwege zijn verstandelijke beperking.

Door klachten van die boze buurman werden ze uit hun huis gezet. Een nieuwe woning vinden, lukte niet meer omdat woningcorporatie Trudo de vrouw op een zwarte lijst had gezet. “Daardoor kan ze vijf jaar lang geen woning krijgen in Nederland”, vertelde Lenaerts.

Vakantiepark
Maar nu is er dus een oplossing gevonden. “Na twee dagen ben ik binnengeroepen in het gemeentehuis”, vertelt de man aan Omroep Brabant. “De eerste maanden krijgen moeder en zoon geld van de gemeente Eindhoven zodat ze op vakantieparken kunnen blijven wonen.” Vanaf het nieuwe jaar moet er dan een definitieve oplossing gevonden zijn.

Er is echter wel één maar: moeder en zoon moeten daarvoor van elkaar gescheiden worden. “Dat is echt de enige oplossing", concludeert Lenaerts. "Er komt begeleid wonen voor de zoon en voor de moeder wordt een aparte woonruimte gezocht.” Uiteindelijk komt de oplossing via de gemeente Eindhoven en niet via Bladel. Dat komt omdat het gezin oorspronkelijk uit Eindhoven kwam en alleen met een postadres ingeschreven stond in de gemeente Bladel.

Nog altijd onzekerheid
Moeder en zoon zijn alleen niet helemaal blij, sterker nog ze zeggen dat er helemaal geen oplossing is gevonden. "Het is nog lang niet zeker dat we een woning krijgen. En apart wonen is al helemaal niet te spraken gekomen", vertelt de zoon. "We krijgen inderdaad geld, maar als duidelijk wordt dat er geen huis gevonden kan worden stopt dat ook."

Voor het tweetal is rondzwerven en in onzekerheid leven dus de komende maanden nog aan de orde van de dag. Want ook vrijdag staan ze weer op straat met hun koffers. "We hebben geen idee waar we heen moeten. Op veel parken zijn we niet meer welkom", zegt de zoon in paniek.

LEES OOK: Moeder (70) en zoon dreigen op straat te belanden, Bladelnaar komt in actie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!