Zoveel herrie maakt jachtvliegtuig F-35 boven de Peel: 'Best wel pittig' - Omroep Brabant
Video

Zoveel herrie maakt jachtvliegtuig F-35 boven de Peel: 'Best wel pittig'

19 oktober 2022 om 13:20 • Aangepast 1 november 2022 om 09:51
nl
Wachten op privacy instellingen...
Hoeveel geluid maakt het jachtvliegtuig F-35 boven de Peel als straks de militaire vliegbasis daar heropent? Dat is onder meer met zogenoemde belevingsvluchten onderzocht. Daarbij vloog het toestel boven Gemert, Bakel, Milheeze, Helmond, Deurne en Overloon. De eerste resultaten van de geluidsmetingen zijn nu bekend.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Defensie wil vliegbasis De Peel heropenen voor de nieuwe F-35 jachtvliegtuigen die de vertrouwde F16' s op termijn gaan vervangen. Om de omgeving een idee te geven hoe dat gaat klinken, was er een belevingsvlucht boven het gebied met overal geluidsmeters. De hoogste geluidspiek scoorde Milheeze met 91 decibel. Ter verduidelijking: dat is gelijk aan een enorme Boeing 747 die op 500 meter hoogte op volle kracht overvliegt.

In het onderstaande kaartje staan de eerste resultaten van de hoogste pieken:

De hoogste pieken van geluid van de middagvlucht van de F-35 (kaart: NLR).
De hoogste pieken van geluid van de middagvlucht van de F-35 (kaart: NLR).

Thea Nelissen-van der Haas woont in Milheeze. Haar huis is hemelsbreed zo’n 5 kilometer van vliegbasis De Peel. Dinsdag hoort zij de F35 over haar huis scheren. “Ik vind het behoorlijk heftig. Als je lekker buiten zit, kun je elkaar niet verstaan. Dit is best wel pittig”, vertelt ze.

De nieuwe F-35 (voorgrond) samen met de F-16 (achtergrond) (foto: Defensie)
De nieuwe F-35 (voorgrond) samen met de F-16 (achtergrond) (foto: Defensie)

Heropening vliegbasis onduidelijk
Defensie laat weten dat de belevingsvlucht niet helemaal representatief is. Ze wil in de toekomst geen uur boven de Peel blijven cirkelen met het jachtvliegtuig zoals dinsdag het geval was. Toestellen vanaf Vliegbasis De Peel zullen alleen opstijgen en landen. Bij iedere vlucht vertrekt de F-35 direct naar het noorden van het land om daar te oefenen. De inwoners van De Peel zouden daardoor niet langdurig last ondervinden van de her, stelt Defensie.

Het heropenen van Vliegbasis de Peel, op de grens van Brabant met Limburg, is wel een voorwaarde om te kunnen oefenen in het noorden. De krijgsmacht zoekt meer 'geluidsruimte' nadat andere vliegbases eerder moesten sluiten en bestaande bases haast 'vol' zitten. Defensie wil na de heropening elk jaar twaalf F-35's, maximaal 3600 vliegbewegingen (opstijgen en landen) laten maken. Een definitief besluit over de heropening is nog niet genomen.

Onder andere in Overloon werd het geluid van de F-35 gemeten (foto: Albert Hendriks/Overloonnieuws.nl))
Onder andere in Overloon werd het geluid van de F-35 gemeten (foto: Albert Hendriks/Overloonnieuws.nl))

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone