Meerderheid boeren: wij hebben geen negatieve invloed op natuur en klimaat

22 oktober 2022 om 06:30 • Aangepast 2 november 2022 om 10:05
nl
Een meerderheid van de Nederlandse boeren vindt dat zij geen negatieve invloed hebben op natuur, milieu en klimaat. Ook stellen zes op de tien agrariërs dat ze stikstofmaatregelen niet hadden kunnen zien aankomen. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit een representatief onderzoek dat onder ruim duizend boeren en tuinbouwers is uitgevoerd door AgriDirect en Etil Research Group.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het AD noemt de uitkomsten opvallend. Het stikstofprobleem houdt Nederland al een paar jaar in zijn greep, en van de boeren wordt als belangrijke uitstoter een flink deel van de oplossing verwacht. Stikstofbemiddelaar Johan Remkes benadrukte bovendien dat de Nederlandse boeren heel goed weten dat er iets moet gebeuren, en dat ook willen.

'Al genoeg gedaan'
Dat blijkt anders te liggen. 40 procent van de boeren en tuinders is het volledig oneens met de stelling dat hun sector een negatieve impact heeft op natuur, milieu en klimaat. Ruim een kwart is het er gedeeltelijk mee oneens.

Slechts 2 procent is het volledig eens met de stelling. Ook vindt een grote meerderheid van de boeren dat ze al genoeg gedaan hebben tegen stikstofuitstoot. Slechts 11 procent stelt dat ze nieuwe stikstofmaatregelen hadden moeten of kunnen zien aankomen.

Grootste stikstofuitstoters
Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat stikstof de natuur wel degelijk aantast, en dan vooral kwetsbare Natura 2000-gebieden. Om de natuur te laten herstellen, vindt het kabinet dat de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn gehalveerd.

De agrarische sector, vooral de intensieve veeteelt, gaat dat voelen. Al decennia lang stoot de landbouw de meeste stikstof uit, gevolgd door het verkeer en de industrie. Om belangrijke stappen in de richting van stikstofhalvering te zetten, worden plannen gemaakt om piekbelasters uit te kopen. Dit zijn grote stikstofuitstoters.

LEES OOK: Dit is wat je moet weten om de stikstofcrisis te begrijpen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.