'Bakkerij had gered kunnen worden als overheid eerder had geholpen'

26 oktober 2022 om 14:07 • Aangepast 26 oktober 2022 om 16:19
nl
“Dat bakkerij D’n Bekker zelf zijn eigen faillissement heeft aangevraagd is heel triest, en het was niet nodig geweest als de overheid eerder had geholpen.” Dat zegt Silvia van Nieuwland van Beko Advies uit Veghel, het kenniscentrum van de Nederlandse bakkerijsector.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

“Het is in Brabant de eerste grote bakkerij die noodgedwongen moet stoppen door de hoge energieprijzen”, zegt Van Nieuwland. “Een bedrijf dat altijd goed liep en nu wordt genekt door de hoge energieprijzen. Dat proberen we al tijden aan de regering uit te leggen. Dat dit fout gaat. Er is paniek in de bakkerswereld.”

Het is al een tijd erg moeilijk voor de bakkers. Dat komt niet alleen door de hoge energieprijzen. “Vanaf de coronatijd zijn alle kosten gaan stijgen”, zegt Van Nieuwland. Grondstoffen als bloem werden duurder door de oorlog in Oekraïne, en eieren werden duurder door vogelgriep. “Een gezond bakkersbedrijf kan dat normaal gesproken opvangen”, aldus Van Nieuwland. “Je doet wat aan je kosten of je verhoogt je prijzen een beetje.”

"Energielasten die oplopen van 60.000 naar 180.000 euro per jaar."

“Maar tegelijkertijd liepen de energieprijzen vorig jaar extreem op”, zegt ze. Normaal zijn de energiekosten van een bakker zo’n 3 à 3,5 procent van de omzet. “Maar op dit moment zien we dat oplopen naar 7 à 10 procent. Als je dan een omzet hebt van zeg 2 miljoen euro, dan gaan je energielasten per jaar van 60.000 euro naar 180.000 euro. Dan gaat het mis, dat kunnen bedrijven simpelweg niet opbrengen.”

De overheid is bezig met een steunmaatregel om tegemoet te komen in de hogere energieprijzen. In het voorjaar zou die maatregel er moeten zijn.

Bedrijven die meer dan 12,5 procent van de omzet kwijt zijn aan energie komen in aanmerking voor de financiële tegemoetkoming, zo is het plan. Maar volgens Van Nieuwland heeft geen enkele bakker iets aan de regeling.

“Zit je onder die 12,5 procent, dan kom je er niet voor in aanmerking. Maar geen enkele bakker is meer dan 12,5 procent van de omzet kwijt aan energie. En ook al gaat de regeling in het voorjaar met terugwerkende kracht in, daar heeft niemand wat aan. Want het probleem speelt nu.”

LEES OOK: Grote bakkerij failliet door hoge energieprijzen, 48 werknemers op straat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!