Iin (37) zat in Blijf-van-mijn-lijf-huis, maar is nu succesvol dj

26 oktober 2022 om 18:00 • Aangepast 3 november 2022 om 10:23
nl
Van mishandeld en gekleineerd door haar ex tot een succesvolle dj-carrière. Het leven van Iin Dahlia, oftewel dj iAne, kent grote uitersten. Met deze maand een nieuw hoogtepunt: het winnen van een grote dj-wedstrijd op Ibiza. "Het is een droom die uitkomt."
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Het leven lacht de inmiddels 37-jarige Iin met Indonesische roots weer toe. Maar dat was enkele jaren geleden wel anders. Ze woonde in 2012 samen met haar toenmalige man en twee jonge kinderen van 3 en 1 jaar net over de grens, in het Duitse Koch. Maar het is geen fijne tijd. "Hij was heel agressief naar mij", blikt ze terug.

Ze vindt het moeilijk om erover te praten. "Ik sliep in een aparte kamer met de deur op slot. Iemand waarschuwen kon niet, hij had het kabeltje van mijn telefoon doorgeknipt."

"Hij duwde kussen op mijn gezicht om mij te laten stikken."

Iin en haar kinderen gaan gebukt onder de fysieke en mentale mishandelingen. "Hij gooide met het bord als hij vond dat ik niet lekker had gekookt. Ook zette hij de kinderen buiten in de sneeuw als ik niet naar hem luisterde. En hij duwde een kussen op mijn gezicht om mij te laten stikken."

Een goede vriend van Iin, Rody, bezorgt haar stiekem een klein telefoontje waarmee ze alarm kan slaan als het weer eens misgaat. Dat gebeurt, maar zowel de instanties in Duitsland als in Nederland kunnen niets voor haar doen.

"Als ik jou ooit op straat zie lopen, vermoord ik jou."

Rody besluit haar en de kinderen op te halen en zet ze af voor de deur van een advocaat in Nederland. Ze komen terecht in een Blijf-van-mijn-lijf-huis in Eindhoven. "Ik had een speciaal alarm om zodat ik iemand kon waarschuwen. Want mijn ex had gezegd: Als ik jou ooit op straat zie lopen, vermoord ik jou."

Iin besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten. "Veel vrouwen daar blijven te lang in de put zitten. Ik heb in de opvang verschrikkelijke dingen gezien: jonge vrouwen zonder tanden of missende vingers, maar ook een zelfdoding", vertelt ze.

"Ik wilde laten zien dat ik er toe doe."

"Ik wilde laten zien dat ik het kan, dat ik er toe doe. Ik had iets positiefs nodig, dus ben ik gaan zingen." Ze deed mee aan Idols, maar zonder succes. Twee jaar later, in 2014, werd ze verliefd op het dj'en. "Het werd zingen en draaien." Zo werd vocal-dj iAne geboren.

"Mijn eerste masterclass kreeg ik van Lady Aïda", zegt ze. "Dat was echt geweldig." De Eindhovense dj was de moeder van de techno-muziek. Ze overleed een jaar geleden. "Ze heeft me altijd gevolgd en gesteund."

Haar doorbraak komt als ze besluit mee te doen aan dj-wedstrijd op Ibiza. Ze trekt de stoute schoenen aan en stuurt een mix in. Na de zomer krijgt ze via Instagram een bericht dat ze had gewonnen. "Ik geloofde het niet en dacht dat het een nepaccount was. Zou het echt?", vroeg ze zichzelf af. "Oh my god. Ik was zo trots."

Uit 350 inzendingen kwam ze als winnaar uit de bus en mocht ze een paar weken geleden komen draaien in het café Mambo op Ibiza, waar regelmatig grote namen als Steve Aoki, Carl Cox en Swedish House Mafia optreden. "Een droom kwam uit. We zijn daar behandeld als echte vips."

Dj iAne hoopt dat ze in de zomer terug mag komen op Ibiza om te draaien. Maar stiekem heeft ze nog een droom dichter bij huis: "Een keer draaien in Eindhoven, mijn thuisstad. Dat is nog nooit gebeurd."

Luister hier de winnende mixtape van dj iAne.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.