Fem van Empel overtreft zichzelf met Europese titel veldrijden

6 november 2022 om 15:49 • Aangepast 14 november 2022 om 16:15
nl
Hoezo druk van buitenaf? Fem van Empel begon zaterdag juist heel ontspannen aan haar eerste Europees kampioenschap veldrijden bij de elite. De 20-jarige wielrenster uit Sint-Michielsgestel zei dit zondag in de Zuidtribune, het sportprogramma van Omroep Brabant radio. Ze keek nuchter terug op de overtuigende zege die ze boekte.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Ik wilde gewoon er het beste uit halen en dan zou ik vanzelf wel zien welke prestatie echt mogelijk was”, verklaarde dé rijzende ster in het cyclecrosswereldje bij de vrouwen.

"Liever anderen inhalen dan zelf ingehaald te worden."

In de strijd om de wereldbeker was ze tijdens de eerste wedstrijden van dit seizoen al ongenaakbaar. Ook tijdens het EK in de Belgische stad Namen deelde Fem de lakens uit. Zelfs een lekke band vroeg in de race kon haar niet verontrusten. “Nee, ik raakte niet in paniek. Natuurlijk moest ik dat wel zien op te knappen, maar zaak was om snel de leiding te nemen. Ik had er ook gezien het parcours de ruimte voor om de achterstand goed te maken. Bovendien gebeurde het zo vroeg in de wedstrijd dat ik hiervoor tijd genoeg had.”

“Daarna was het wel prettig dat ik anderen kon inhalen. Dat is altijd beter dan ingehaald te worden. Ik heb toen eigenlijk geen problemen meer gehad, hoefde er alleen voor te zorgen dat ik mijn ding kon blijven doen. Kwestie van rustig blijven.”

Fem praat alsof ze al jaren de dienst uitmaakt in het peloton van de vrouwelijke veldrijders. Zover is het (nog) niet, maar haar geldingsdrang dit seizoen is enorm en eigenlijk onvoorstelbaar. Ze had immers zaterdag ‘gewoon’ bij de beloften mee kunnen doen. Die categorie is ze echter nu al ontgroeid.

"Heel jammer dat ik de trui niet altijd mag aantrekken."

Toch mag ze de winnende trui de komende tijd maar zelden uit de kast halen, al maakt Fem nu niet bepaald de indruk dat ze hieronder gebukt gaat: “Dat is heel jammer, maar niet om er lang bij stil te staan.” In de strijd om de wereldbeker gelden andere reglementen en moet ook haar tenue hierop aangepast worden. In enkele andere wedstrijden mag ze het tricot wel aantrekken, al weet ze overigens niet waar haar ouders die kampioenstrui hebben neergelegd, zo zei ze in de Zuidtribune.

Fem van Empel in de kampioenstrui (foto: Orange Pictures).
Fem van Empel in de kampioenstrui (foto: Orange Pictures).

Deze ochtend, toen ze een trainingsrit afwerkte (het leven gaat immers gewoon door), droeg ze een andere outfit. Of ze opnieuw voluit is gegaan? “Nee, ik heb met een klein groepje getraind en heb niet veel op kop gereden. Het scheelde dat die anderen dat voor mij deden.”

Tijdens de wedstrijden van de komende weken, te beginnen zondag in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, hoeft ze daar niet op te rekenen. Overal zal ze als de voornaamste favoriet van start gaan. Alle ogen zullen op haar gericht zijn.

"Ik moet mijn doelen voor dit seizoen gaan bijstellen."

Hoe de rest van het seizoen eruit gaat zien, daarover kon Fem amper wat kwijt: “Ik heb mezelf overtroffen en moet mijn doelen bijstellen. Hoe? Dat weet ik nog niet, dat moeten we nog plannen.” Maar het wereldkampioenschap staat zeker op de rol.

Ook de andere Brabantse deelneemsters deden van zich spreken in Namen. De Schaijkse Inge van der Heijden werd zesde, Aniek van Alphen uit Hapert achtste en veelvoudig kampioene Marianne Vos uit Babyloniënbroek negende.

LEES OOK: Fem van Empel is Europees kampioen veldrijden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!