Gooien met vuurwerk veroorzaakte de verwoestende brand in een woonwagen - Omroep Brabant
Video

Gooien met vuurwerk veroorzaakte de verwoestende brand in een woonwagen

8 november 2022 om 16:22 • Aangepast 11 november 2022 om 13:32
nl
Wachten op privacy instellingen...
De verwoestende brand, zondagmiddag in een woonwagen aan de Brestlaan in Eindhoven, lijkt te zijn ontstaan door vuurwerk. Online gaat een filmpje rond waarop te zien is dat er twee ‘vuurwerkmatten’ in de woning worden gegooid waarna er brand ontstaat. Anneke Netten lag op dat moment met haar moeder te slapen, ze wisten net op tijd uit het raam te springen. “Dit is poging tot moord”, vertelt ze tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

“Ik heb hier geen woorden voor. Het is verschrikkelijk, we zijn letterlijk en figuurlijk alles kwijt”, vertelt Anneke terwijl ze naar de resten van de woonwagen kijkt. Moeder Marie vult aan: “Ik heb niet eens een foto meer. Alles van mijn kinderen vanaf de geboorte is afgepakt, we zijn alle erfstukken kwijt.”

“Het was een horrorfilm.”

Anneke woont sinds een paar weken terug bij haar moeder nadat ze gedwongen een andere woning moest verlaten. Zondagmiddag rond twee uur schrikken ze wakker. “Mijn moeder en ik werden wakker door het rookalarm, we sliepen namelijk nog.” Via een raam aan de achterzijde van de woonwagen weten moeder en dochter uit een raam te springen. “Het was een horrorfilm.”

Vanuit een woonwagen ernaast wordt er gefilmd terwijl er vuurwerk in de woonwagen van Marie en Anneke gegooid wordt. “De vriend van het buurmeisje filmt”, verduidelijkt een familielid. “Maar waarvandaan ze gooien weten we niet.”

Lachend hoor je hem roepen dat er twee ‘matten’ naar binnen gegooid worden. Niet veel later is er een kleine explosie en staat de vloer in de brand. Daarna rennen een aantal jongens vanuit de naastgelegen woonwagen weg. Opmerkelijk detail: een uur later is ook deze woonwagen verwoest door de brand. In totaal zijn drie woonwagens onbewoonbaar geworden door de vlammenzee.

"Dan was ik echt alles kwijt."

“Ik word er niet goed van. Vooral ook dat erbij gelachen wordt. We hadden wel dood kunnen zijn”, reageert een aangeslagen Anneke. “Ik heb geen idee wie de daders zijn. Ik zou willen vragen aan de daders of ze wel hebben kunnen slapen en of ze een trauma hebben opgelopen, want wij hebben die trauma wel. Het is poging tot moord.”

De politie laat weten dat ze de beelden nog niet kent. Naar aanleiding van de beelden wil Marie dinsdagmiddag nog aangifte gaan doen. Anneke schiet vol als ze eraan denkt dat ze haar moeder had kunnen verliezen bij deze brand. "Dan waren de daders niet meer veilig geweest. Dan was ik echt alles kwijt." Zelf heeft ze een pijnlijke arm overgehouden aan de sprong uit het raam. “En ik heb heel veel last van mijn longen doordat ik rook heb ingeademd. Ik heb drie liter zuurstof gekregen.”

Ondertussen is er een crowdfundingsactie voor moeder en dochter opgezet. De meeste woonwagenbewoners hebben namelijk geen brandverzekering, omdat dit óf onmogelijk óf onbetaalbaar is.

LEES OOK: Woonwagen afgebrand maar er is geen verzekering: 'Dat maken ze onmogelijk'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.