Cas Pikaar leeft zijn jongensdroom als sterrenchef én jonge vader

30 december 2022 om 19:00 • Aangepast 31 december 2022 om 15:32
nl
Cas Pikaar uit Hilvarenbeek heeft een ongelooflijk jaar achter de rug. Hij is pas 26, heeft een eigen restaurant, ontving eind mei een Michelinster en werd ook nog voor de tweede keer vader. "Maar ik blijf gewoon Cas hoor en wil gewoon lekker blijven koken en mijn gasten verwennen."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Dat Cas als chefkok goed bezig was, bleek al toen hij in 2020 hij door Michelin uitgeroepen werd tot Young Chef of the Year. Hij werkte toen bij restaurant Doyy in Eindhoven, maar dat ging lange tijd dicht tijdens de coronacrisis. Dit gaf Cas de mogelijkheid om na te denken over zijn toekomst en ambities.

"Ik had je voor gek verklaard."

Midden in de coronacrisis in 2021 opende hij samen met vrouw Kelly restaurant Pikaar in hartje Hilvarenbeek. Dat 2022 zo bijzonder zou worden had Cas nooit gedacht. "Ik had je voor gek verklaard als je mij twee jaar terug had gezegd dat ik een eigen zaak, een Michelinster en twee kinderen zou hebben."

De jonge chefkok moet toegeven dat hij het allemaal niet goed beseft. "We leven nog een beetje in een roes en hebben nog niet echt de tijd gehad het te laten landen." Dat is ook niet heel gek want het stel werd oktober vorig jaar ouders van een dochtertje en september dit jaar volgde een zoontje.

"Een eigen zaak runnen is iets heel anders dan chefkok zijn."

Cas en Kelly zijn elkaars jeugdliefde en zijn al negen jaar samen. Ze volgden allebei een horecaopleiding aan De Rooi Pannen in Eindhoven. Samen wilden ze altijd al een eigen zaak. "Een restaurant runnen is iets heel anders dan chefkok zijn. Kelly komt uit een echte horecafamilie en vult mij daarin aan."

In Hilvarenbeek wilde Cas gewoon zijn eigen ding doen. "Lekker koken met topproducten en werken met een leuke brigade. Het zijn allemaal gedreven jongens. Dit succes kwam onverwacht snel." Het restaurant is vier dagen per week open, de andere drie dagen is Cas er voor zijn gezin.

"Ik ben heel dankbaar dat ik continu vol zit."

Het restaurant zit continu vol. "Daar ben ik heel dankbaar voor en vind ik niet vanzelfsprekend." Want ook Cas merkt dat alles duurder wordt. "Ik werk met vaste veelal lokale leveranciers en ik beknibbel niet op kwaliteit."

Wie meekijkt in de keuken van Pikaar ziet dat er plek is voor een dolletje, maar er is ook concentratie als dat nodig is. "We kunnen in een minuut van ontspannen en losjes omschakelen naar een geoliede machine. En weer net zo snel terug", vertelt een van de andere koks.

"Die ster is vooral een kers op de taart."

Natuurlijk was de Michelinster een droom die uitkwam, maar Cas was daar niet dag en nacht mee bezig. Nog steeds niet. "Ik heb vooral een enorme passie voor dit vak en de basis is goed koken en je gasten verwennen. Die ster is vooral een kers op de taart. "

Achterover leunen is er niet bij voor Cas. "Ik krijg een kick om weer elke dag het beste uit mijzelf en dit team te halen. We willen onszelf blijven verbeteren." Daarom gaat de chefkok regelmatig eten bij collega-sterrenchefs. "Dat kost wat, maar het inspireert mij."

En hoewel Cas een topchef is, luncht hijzelf gewoon met een broodje knakworst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.