Corry roemt Vader Abraham als de 'godfather van het Nederlandstalige lied'

11 november 2022 om 20:30 • Aangepast 13 november 2022 om 15:38
nl
"Wanneer ik Pierre voor het laatst heb gesproken", vraagt Corry Konings zichzelf af. "Dat was op zijn 86e verjaardag. Ik stuurde hem op zijn verjaardag een appje waarin ik hem feliciteerde met zijn 68e verjaardag. Toen belde hij meteen terug dat hij iets ouder was, maar wel fijn vond dat ik hem jonger had ingeschat. We hebben samen hartelijk gelachen om die vergissing", zegt de zangeres van het levenslied.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Aan het begin van de middag hoorde Corry van een kennis het nieuws. "Of ik het al had gehoord? Hij vertelde over het overlijden van Pierre. Daar werd ik wel even stil van. Ik had het niet verwacht. Vrijdag is hij in stilte begraven. Het is de keuze van de familie en dat moeten we respecteren. Hij hield van zijn publiek en heeft er hard voor moeten knokken. Ik denk dat hij heeft gedacht: 'Ik hoef al die poespas niet aan mijn graf'."

Pierre Kartner overleed afgelopen dinsdag op 87-jarige leeftijd. "Een groot verlies voor de Nederlandstalige muziek", zo beschrijft Corry de man die aan de wieg stond van haar carrière, zo'n 54 jaar geleden. De liedjesschrijver en zanger schreef vele hits voor Nederlandse en buitenlandse artiesten.

"Pierre schudde de nummers uit zijn mouw."

"Ik heb altijd fijn met Pierre samengewerkt. Hij schudde de nummers uit zijn mouw", vertelt Corry over zijn productiviteit. Een van die nummers was Corry's grootste hit: 'Huilen is voor jou te laat'. De gedachten van Corry gaan meer dan vijftig jaar terug in de tijd. Platenhandelaar Ries Brouwer liet Pierre een cassettebandje horen met een nummer van de Rekels, waar Corry deel van uitmaakte.

Nou laat haar maar komen, had Pierre gezegd. "Toen ben ik een paar keer bij hem geweest. Ik was een bleu meisje en nog kapster. Ik heb in die periode ook een paar keer de haren van Annie, de vrouw van Pierre, gekapt. Annie vroeg aan Pierre om een nummer voor mij te schrijven. 'Dat heeft ze wel verdiend'."

"Ik heb alles aan Pierre te danken."

Dat nummer liet niet lang op zich wachten. Het werd: 'Vaarwel, ik zal geen traan meer om je laten'. Niet veel later rolde 'Huilen is voor jou te laat' uit de mouw van Pierre. "Een geweldig lied. Liefst 41 weken in de top-40. Het nummer had eerst een andere tekst, maar die sloeg te veel op mijn moeder. Toen kwam Pierre met 'Huilen is voor jou te laat'.

Corry zegt dat ze alles aan Pierre heeft te danken. "We hadden nooit onenigheid. Het was altijd fijn en gezellig. Ik keek tegen hem op. Hij schreef zulke mooie liedjes. Hij was gedreven, dat hield hem jong. Een geweldige man. Mijn geluidsman noemt hem de 'godfather van het Nederlandstalige lied'. Daar ben ik het helemaal mee eens."

Tot slot komt het standbeeld van Pierre nog ter sprake. Corry strijdt al enige tijd samen met John de Bever en zijn manager Kees Stevens voor een standbeeld van Pierre Kartner. Dat is er door allerlei oorzaken nog niet gekomen. "Pierre kan het zelf niet meer meemaken. Hij heeft zoveel gedaan voor het Nederlandse lied en zoveel voor anderen geschreven. Dat standbeeld zal er nu wel komen."

LEES OOK:

Deze artiesten werden groot dankzij Vader Abraham

Artiesten rouwen om overlijden Pierre Kartner: 'Mijn ontdekker'

Pierre Kartner, bekend als Vader Abraham, is overleden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.