Wooncrisis wordt niet opgelost door politiek, denken de meeste Brabanders

17 november 2022 om 12:00 • Aangepast 18 november 2022 om 09:58
nl
Een meerderheid van de Brabanders heeft maar (heel) weinig vertrouwen in de politiek als het gaat om het oplossen van de woonproblemen. Over mogelijke oplossingen hebben ze wel een eenduidige mening, zo blijkt uit onderzoek van Newcom in opdracht van Omroep Brabant. Zo is er weinig animo voor nieuwe woningen in het buitengebied.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Newcom ondervroeg 947 Brabanders van verschillende leeftijden, achtergronden en uit alle delen van de provincie over de wooncrisis. Het vertrouwen in de overheid is laag, zo blijkt.

Vooral ouderen
Twee op de drie van de ondervraagde Brabanders geeft aan weinig, of zelfs heel weinig vertrouwen te hebben in de politiek als het gaat om het oplossen van de woonproblemen. Maar 13 procent heeft hier wel vertrouwen in, de rest heeft geen mening.

Kijkend naar de leeftijd van de ondervraagden valt op dat vooral mensen van boven de 50 weinig vertrouwen hebben. De groep die wel vertrouwen heeft in de politiek is een stuk jonger. Opvallend: in de steden Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch is het vertrouwen iets groter dan elders in de provincie.

Tiny houses
Maar hoe zouden de Brabanders zelf de problemen dan oplossen? Daarover zijn de ondervraagden duidelijk. Voor 8 van de 10 Brabanders ligt de oplossing voor de woonproblemen in het ombouwen van leegstaande kantoorpanden tot woningen. Daarnaast wordt bouwen aan de rand van gemeenten en investeren in alternatieve woonvormen (tiny houses, flexwoningen) genoemd.

Aanzienlijk minder animo is er voor bouwen in het groene buitengebied. Iets meer dan een derde van de Brabanders ziet dat als mogelijkheid. Dit aantal is wel wat hoger onder inwoners van Zuidoost-Brabant, daar ziet 40 procent bouwen in het groen wel zitten.

LEES OOK: Geef inwoners eigen gemeente voorrang bij woning, vinden meeste Brabanders

Woningnood is een breed probleem. Meer over dit onderwerp in Het Woondebat van Brabant, zaterdag om 16.00, 19.00 en 22.00 uur en zondag om 11.00 en 16.00 uur. Online te zien op de site en app, of op tv.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!