Fokker vreest einde bedrijf na locatieverbod: '500 honden verplaatsen' - Omroep Brabant

Fokker vreest einde bedrijf na locatieverbod: '500 honden verplaatsen'

16 november 2022 om 17:37 • Aangepast 17 november 2022 om 13:58
nl
De hondenfokker uit Eersel, die zijn bedrijf moet sluiten, gaat vrijwel zeker in hoger beroep. Woensdag besloot de rechter dat zijn fokkerij, Kwispel enzo binnen zes weken moet sluiten omdat het bedrijf in strijd is met het bestemmingsplan op de locatie aan de Grote Aardweg in Eersel.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

“We hadden het niet verwacht”, vertelt Stephanie Dul over het besluit van de rechter. Samen met haar partner heeft zij fokkerij Kwispel enzo waar meer dan vijfhonderd honden worden gehouden volgens telling door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

“Ik denk dat dit het einde van het bedrijf is”, zegt ze terwijl ze tussen de hondjes zit. “Binnen zes weken moeten alle honden een nieuw baasje krijgen en moeten we sluiten.”

De rechter heeft aangegeven dat ze aan de Grote Aardweg niet mogen fokken, maar heeft niet gezegd dat Dul en haar partner niet elders honden mogen houden. “We zijn nog in beraad over wat we gaan doen. Maar deze uitspraak vergt zoveel van ons en onze medewerkers dat we gaan kijken of er überhaupt een vervolg komt.”

"We hebben veel dreigmails en doodsbedreigingen ontvangen."

Kwispel enzo bouwde een slechte naam op in de afgelopen tijd. Door een filmpje van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals kwam dat in een stroomversnelling. “Wij werden horrorfokkers genoemd”, gruwelt Dul, die daarna ook niet meer mocht adverteren op Marktplaats. “Maar dat zijn wij niet. In die reportage werd een eenzijdig verhaal vertoond. De beelden zijn gemanipuleerd om het heel erg schrijnend te laten lijken.”

Wachten op privacy instellingen...

“Ik snap dat mensen boos zijn en we hebben ook behoorlijk wat dreigmails en doodsbedreigingen ontvangen. Maar, als mensen zien hoe het werkelijk is en dat onze honden niet in een donker hok worden gestopt, dan denken ze er waarschijnlijk anders over.”

Dul wil niks weten van een slechte behandeling van de honden. “Als ik slecht zou zijn voor de dieren komen ze echt niet naar me toe. Als je honden in een donker hok stopt, worden ze bang voor mensen.”

De NVWA deed in juni een inval bij de fokkerij. “Die controle is bijna een half jaar geleden en we hebben niks gehoord. Als het echt zo schrijnend zou zijn hier, dan zouden de autoriteiten al lang op de stoep hebben gestaan.”

Dul hoopt dat ze alle vijfhonderd honden binnen zes weken kan herplaatsen onder supervisie van de NVWA. “Maar dat wordt heel lastig, alles zit vol. Maar we gaan er alles aan doen. Bij deze doe ik een oproep. Als je een hondje kunt opnemen, neem dan contact met ons op.”

LEES OOK:

Beruchte hondenfokker moet stoppen, onderdak gezocht voor 400 dieren

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone