Met de auto op pad? Ga dan maar op zoek naar een ijskrabber

20 november 2022 om 09:00 • Aangepast 21 november 2022 om 08:56
nl
Het seizoen van autoruiten krabben is zondagochtend begonnen. Na een nacht met 2 tot 5 graden vorst in Brabant, zijn op veel plekken de bekende beelden van bevroren autoruiten te zien. Hier worden veel mensen niet bepaald vrolijk van, want je autoruit is altijd bevroren als het je nét niet uitkomt.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Even de wekker vijf minuten eerder zetten, vergeet je natuurlijk. Alleen zondagochtend op pad gaan met bevroren ruiten is niet verstandig. Op veel wegen wordt wel al met de lage temperaturen rekening gehouden: voor het eerst dit najaar is op grote schaal gestrooid (met zout).

Geen paniek, je kan na zondagochtend waarschijnlijk weer ijsvrij op pad. Want na de nodige zon volgen later op de dag perioden met regen. De temperatuur ligt 's middags rond vier graden. Na het weekend keert het wisselvallige en vrij zachte weer terug. De temperatuur stijgt naar een graad of tien en daarbij valt dagelijks wel enige tijd regen.

Het is echter een misverstand dat je alleen hoeft te krabben wanneer je thermometer vorst aangeeft. Dat heeft te maken met een fenomeen dat weerdeskundigen 'inversie' noemen. Uuuuh wat? In onderstaande video leggen specialisten van Weerplaza het uit.

Wachten op privacy instellingen...

Rijd veilig en voorkom een boete
Rijden met slecht zicht omdat je de ruiten van je auto niet goed ijsvrij hebt gemaakt, is niet alleen gevaarlijk, maar het kan je ook een fikse boete opleveren. Dankzij de volgende tips van de ANWB ben je ookzondag snel én veilig op weg. Ook handig om te onthouden voor het geval het nog kouder wordt.

  • Gebruik een anti-ijsdeken. Terwijl je buurman zich een ongeluk krabt, trek jij de deken van je voorruit en stap je vrolijk fluitend in je auto.
  • Ook uiterst efficiënt: de ruitontdooier. Spray dit goedje op de bovenkant van je ramen en het ijs verdwijnt vanzelf als sneeuw voor de zon.
  • Liever aan de gang met de ijskrabber? Zet deze dan schuin tegen de ruit. Zo krijg je het ijs het makkelijkste weg. Pak je achterruit mee, ook al heb je achterruitverwarming. Zo heb je direct bij vertrek zicht op het verkeer achter je.
  • Wil je je ruitenwissers gebruiken? Tik deze dan even los met de ijskrabber. Zo voorkom je schade als de ruitenwisserrubbers zijn vastgevroren.
  • Klop sneeuw of ijs van je kleding voordat je instapt; dit voorkomt condensvorming. Schakel de recirculatiestand uit en wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.
  • Last but not least: start de motor nadat je je ruiten ijsvrij hebt gemaakt; de ventilatie blaast pas warme lucht bij een warme motor. Bovendien verbruikt een koude motor extra benzine en is dit slecht voor het milieu.

LEES OOK: Flinke buien op komst en het voelt ijskoud

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!