Vrouw (18) dood na drugs op festival: 'Zero tolerance houdt dit niet tegen' - Omroep Brabant

Vrouw (18) dood na drugs op festival: 'Zero tolerance houdt dit niet tegen'

20 november 2022 om 15:57 • Aangepast 21 november 2022 om 09:06
nl
Het festival Rebellion in Haaren voerde zaterdag een zero tolerance-beleid wat betreft drugs. Toch overleed er een 18-jarige vrouw nadat ze mogelijk drugs had gebruikt. Dit vermoeden heeft de politie, nadat ze vriendinnen en de forensisch arts heeft gesproken. "Je kunt nooit een controle op drugs bij de ingang waterdicht maken", zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Je kunt op zoveel plekken op je lichaam drugs verstoppen, dat je niet kunt voorkomen dat bezoekers drugs meenemen op het festival. Je zou dan bezoekers in hun ondergoed moeten fouilleren", reageert de politiewoordvoerder.

"Er zijn drie drugshandelaars bij de ingang aangehouden na controle."

Er zijn zaterdag drie bezoekers aangehouden met drugs die toegang wilden. Zij hadden een voorraad bij zich voor de handel. "Daarnaast is alle aangetroffen drugs puur voor eigen gebruik, dat zijn kleine hoeveelheden, afgenomen en in een ton gegooid. Die is door de politie in beslaggenomen. Er is dus wel degelijk gecontroleerd", zegt Van Hooijdonk.

De politie wil verder niet ingaan op het verschil tussen gebruikershoeveelheid en handelshoeveelheid. "Eén van de drie aangehouden verdachten had 8,5 pil bij zich en wat poedertjes. Daar wil ik het verder bij houden."

"Het festival is bewust niet afgeblazen om chaos te voorkomen."

De organisatie wil nog minder kwijt en verwijzen bij alle vragen door naar de politie. Politiewoordvoerder Van Hooijdonk wil verder nog kwijt dat vooraf aan een festival, gemeente, organisatie en politie een veiligheidsdraaiboek klaar hebben liggen voor het geval er noodsituaties zijn.

"De hulpdiensten waren dan ook snel bij het festival. De traumahelikopter is ingezet en het festival is bewust niet afgeblazen om paniek onder bezoekers te voorkomen. Dit zou tot een grote chaos hebben geleid", zegt Van Hooijdonk.

LEES OOK: Bezoeker (18) festival hoogstwaarschijnlijk overleden na drugsgebruik

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.