Sjoemelonderzoeken Diederik Stapel duiken nog steeds op

25 november 2022 om 06:09 • Aangepast 26 november 2022 om 06:05
nl
De frauduleuze onderzoeken van Diederik Stapel duiken nog altijd op in nieuwe wetenschappelijke studies. Officieel zijn veel van zijn wetenschappelijke publicaties tien jaar geleden al teruggetrokken, maar in de praktijk verwijzen wetenschappers nog geregeld naar het verzonnen werk, meldt de Volkskrant.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Diederik Stapel was als hoogleraar sociale psychologie een ster in zijn vakgebied. Ook was hij een graag geziene gast in televisieprogramma's.

In 2011 werd hij ontslagen door Tilburg University nadat bekend was geworden dat hij op grote schaal had gefraudeerd. Hij claimde bijvoorbeeld dat hij onderzoek op middelbare scholen deed, maar in werkelijkheid verzon hij onderzoeksgegevens zelf.

Mediagenieke resultaten
Dat leidde tot resultaten die het goed deden in de media. Zo zou de gedachte aan grote stukken vlees mensen egoïstisch maken. Van veel rommel op straat zouden mensen racistisch worden.

De verzinsels van Stapel werden de afgelopen vijf jaar nog zeker 115 keer aangehaald in wetenschappelijke publicaties, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Een enkele keer werd naar zijn werk verwezen als voorbeeld van fraude, maar in de meeste gevallen gebeurde het in alle ernst. Meerdere wetenschappers zeggen dat ze niet wisten dat het bewuste artikel was teruggetrokken. Dergelijke ‘spookonderzoeken’ zijn een hardnekkig probleem in de wetenschap.

LEES OOK:

Helft van Nederlandstalige publicaties Diederik Stapel kan niet door de beugel

Diederik Stapel: 'verdriet, schaamte en zelfverwijt' na fraude'

Reacties op onderzoek Diederik Stapel: 'Dodelijk voor reputatie universiteit'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!