Politieactie tegen 'superkartel' heeft vertakkingen naar Breda - Omroep Brabant

Politieactie tegen 'superkartel' heeft vertakkingen naar Breda

28 november 2022 om 17:14 • Aangepast 29 november 2022 om 15:32
nl
Bij een grote drugsactie is een topcrimineel met Brabantse banden opgepakt. Het gaat om Edin G.. Hij zou deel uitmaken van een internationaal drugskartel. Er zijn 48 andere verdachten gearresteerd, de meesten in Europa. G. heeft in Breda gewoond. Een neef van hem met dezelfde achternaam, wordt verdacht van witwassen van drugsgeld en stond pas voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het OM kwam Edin G (40) in Dubai op het spoor na het lezen van chatberichten in het ontmantelde telefoonnetwerk van Sky. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland vroeg justitie in Dubai of ze hem konden oppakken en dat lukte. Er volgt een uitleveringsverzoek. G. heeft twee paspoorten: een Nederlands en een Bosnisch.

Justitie noemt hem een ' High Value-target', oftewel een kopstuk. De misdaadorganisatie waarin hij zat wordt een 'superkartel' genoemd. De misdaadorganisatie controleerde een derde van de Europese cokehandel, denkt het OM in Nederland.

Cocaïne
Over Edin G. wordt al langer gezegd dat hij een van de drugsbazen is van het Tito en Dino-kartel. De man zou 'omvangrijke partijen cocaïne' Europa in hebben gesmokkeld. Daaronder was een lading van 1800 kilo coke die in 2020 via de haven van Hamburg Europa binnenkwam. Het spul moest naar Nederland.

Ook wordt hij in verband gebracht met een transport van 739,5 kilo uit Durban in Zuid-Afrika naar Rotterdam. Het OM maakt uit de Sky-chats op dat de man ' organisator, makelaar en financier' was.

Bovendien was hij bezig met het smokkelen van 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. Die grondstoffen kwamen via de haven van Antwerpen en hadden als eindbestemming een bedrijf in Nederland.

De kaart van Europol die maandag werd gepubliceerd (foto: OM) .
De kaart van Europol die maandag werd gepubliceerd (foto: OM) .

Invallen in huizen Breda
Edin G. heeft in Breda een neef: Mirza G. (43). Die kwam in 2018 in beeld bij de politie. Europol schreef dat jaar aan de autoriteiten in Sarajevo over Mirza: ‘He is a criminal member of a group led bij Edin G.’ met daarbij de toevoeging: 'alias Tito and Dino'. Ook de Amerikaanse opsporingsdienst DEA maakte toen al melding van hem. Kort daarna volgden invallen in Mirza zijn panden in Breda.

Begin deze maand verscheen deze Mirza voor de rechter in Breda. Het OM denkt dat hij zeker drie miljoen euro heeft witgewassen voor het Tito en Dinokartel. Dat zou zijn gebeurd met de aankoop van panden op de Haagdijk en de Slingerweg en een villa aan de Blauwtjes.

Mirza ontkent iedere betrokkenheid en zegt dat het zijn eigen verdiende geld is, uit onder meer winkelverhuur. Ook zegt hij dat zijn leven in gevaar is omdat hij langslepende ruzie heeft met hem. De officier van justitie in Breda eiste zes jaar cel tegen hem en 2,5 tegen zijn vrouw Rosa. De rechtbank moet nog uitspraak doen in zijn zaak.

'Woestijnlicht'
De arrestaties die maandag naar buiten werden gebracht, vonden plaats tussen 8 en 19 november: de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai ligt, Frankrijk, Spanje, België, de Verenigde Staten en Nederland. De politieactie heette Desert Light, vrij vertaald: Woestijnlicht. Tijdens het onderzoek is ongeveer dertig ton aan drugs gevonden. Meer details zijn niet gegeven.

Een deel van de arrestanten is al eerder opgepakt. Dat geldt in ieder geval voor veertien Nederlandse verdachten die al in 2021 in de boeien werden geslagen.

Er is nog een andere verdachte, een man (37) uit Rotterdam, die als kopstuk wordt gezien en ook duizenden kilo's cocaïne zou hebben ingevoerd.

Europol publiceerde maandag een video over de actie.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.