Deya kreeg 18 puppy's maar nu zijn er al 10 doodgegaan: 'Vreet aan je' - Omroep Brabant

Deya kreeg 18 puppy's maar nu zijn er al 10 doodgegaan: 'Vreet aan je'

29 november 2022 om 18:00 • Aangepast 1 december 2022 om 10:01
nl
Ze voelen zich verdrietig en machteloos. Chantal van Dartel en haar man vechten al dagenlang voor het leven van hun pasgeboren puppy's, maar de jongen van politiehond Deya blijken te zwak. Van de achttien jongen zijn er inmiddels tien overleden.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

"Het is zwaar", vertelt Chantal. "We zijn er dag en nacht mee bezig, maar het lijkt geen zin te hebben." Ze valt stil en slikt. "Je weet dat je je best doet, maar dan schrijven mensen dat we onbekwaam zijn. Wij hebben al best wat nesten gehad, maar dit nog nooit meegemaakt. Ik denk dat niemand hier raad mee zou weten."

"De dierenarts vermoedt dat Deya te lomp is geweest met de pups."

Afgelopen weekend beviel politiehond Deya van een enorm nest van achttien puppy's. Vanuit alle hoeken van het land kreeg de hond aandacht, maar bij de baasjes maakte de vreugde al snel plaats voor paniek. De jongen konden namelijk niet allemaal door moeder gevoed worden en Deya stootte een groot deel van de puppy's af. De jongen verzwakten zo dat er maandag al vijf puppy's kwamen te overlijden. Inmiddels zijn er nog maar acht over.

"De dierenarts heeft de overleden pups bekeken en onderzocht", vertelt Chantal. "Hij vermoedt dat Deya te lomp is geweest, omdat ze zich er geen raad mee wist." De pups hadden geen virussen of infecties, maar het is ook mogelijk dat de hondjes simpelweg te zwak waren. "Ze zijn twee dagen te vroeg geboren, dus misschien waren ze gewoon niet gezond genoeg om een volwassen leven te leiden", legt Chantal uit.

"Het gaat niet om het aantal, het gaat erom dat ze gezond zijn."

Met de andere acht puppy's gaat het op dit moment goed. Zes daarvan liggen nu bij moeder Deya en twee pups verzorgt Chantal nog zelf. "Ze zien er gezond uit en we hopen dat Deya deze wel met rust laat. We hebben het advies gekregen om ons er niet teveel mee te bemoeien. We moeten vertrouwen hebben dat zij het zelf oppakt. Volgens de dierenarts is dit aantal behapbaar, dus dat zou ze moeten kunnen."

De afgelopen dagen schoten veel mensen te hulp. Chantal en haar man kregen advies van fokkers en dinsdagochtend kregen ze zelfs een belletje van een dierenartsassistent die aanbood om mee te helpen voeden. Daar is Chantal erg dankbaar voor. "We zijn zo blij met alle tips en adviezen die we hebben gekregen, dat geeft kracht."

Het is nu te hopen dat de acht overgebleven puppy's het allemaal gaan redden. "Het gaat niet om het aantal, het gaat erom dat ze gezond zijn. Dat is het belangrijkste", aldus Chantal.

LEES OOK:

Puppyvreugde verstoord: vijf jongen van politiehond Deya overleden

Politiehond Deya bevalt van 18 (!) pups: ‘De paniek sloeg toe’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone