Duizenden chocoladeletters voor de Sint, deze jonge bakkers helpen mee - Omroep Brabant

Duizenden chocoladeletters voor de Sint, deze jonge bakkers helpen mee

30 november 2022 om 18:38 • Aangepast 7 december 2022 om 14:05
nl
De chocoladeletters, banketstaven en pepernoten zijn deze tijd niet aan te slepen. Bakkers maken overuren om alle schoenen gevuld te krijgen met het heerlijks dat Sint wil geven. Ook op de brood- en banketopleiding van het Summa College in Eindhoven is het topdrukte.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"De studenten hebben al meer dan duizend hand-gespoten chocoladeletters gemaakt en hier verderop zijn ze net bezig met een pepernotenbrood", vertelt Mark Wils. Hij is docent brood en banket bij de mbo-instelling.

In december bestellen verschillende afdelingen van de school allerlei lekkers om cadeau te doen en dat wordt door de studenten in de bakkerij gemaakt. "We hebben ook al een bestelling voor 2000 kerststollen, daar beginnen we aan als Sinterklaas weer is vertrokken.

"Je moet wel een fan van Sinterklaas zijn, anders heb je het zwaar als bakker in december."

De ovens staan aan en de bakkerij ruikt helemaal naar december. De lucht is doordesemd met de geur van speculaas en amandel. "Het is mooi om dit soort seizoensproducten te leren fabriceren. Iedereen heeft zijn eigen melange aan kruiden om de perfecte pepernoot te bereiden", zegt student Jesse. "Ik heb er ondertussen al ontelbaar veel gemaakt."

Volgens Max moet je ook wel een beetje een fan van Sinterklaas zijn om in het bakkersvak te willen beginnen. "Anders heb je het wel heel zwaar in december", meent hij. Medestudent Puck vindt juist chocoladeletters maken weer het allerleukste om te doen.

Voordat de letters met de hand worden gespoten, moet de chocolade eerst de perfecte dikte hebben en precies op de juiste temperatuur zijn. Docent Jeroen Kemps schept de chocolade op het stenen werkblad eindeloos om om dat te bereiken. "Het moet precies 28 graden zijn", legt hij uit aan de studenten. Met een zwierig gebaar tovert hij een mooie hoofdletter S van de smeuïge chocolade.

"Ik voel me nu net een bakpiet."

Student Medde heeft duidelijk wat minder kilometers met de spuitzak gemaakt. "Ik vind hem niet mooi", zegt ze als ze haar eigen S naast die van Jeroen ziet liggen. De tweede die ze maakt ziet er al haast net zo mooi uit als die van de docent. "Het is heel moeilijk om tegelijk kleine rondjes te draaien want de chocola komt best snel uit de spuitzak."

Zoë is in een lesbakkerij verderop in het gebouw bezig het pepernotenbrood op een laagje speculaas te leggen. "Dan krijgt het de echte Sinterklaas-smaak", legt student Max uit. "Ik vind het leuk om nu juist hele aparte producten te maken want pepernotenbrood kun je natuurlijk niet heel het jaar door maken. Ik voel me nu net een bakpiet", zegt Zoë lachend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone