Gaat sjoemelende oud-wethouder uit Helmond vrijuit of krijgt hij taakstraf?

2 december 2022 om 08:00 • Aangepast 5 december 2022 om 07:56
nl
Gaat oud-wethouder Peter Tielemans van de gemeente Helmond vrijuit of krijgt hij een taakstraf? De voormalig stadbestuurder wordt verdacht van verduistering, knevelarij en twee gevallen van corruptie. Deze vrijdag velt de rechtbank in Den Bosch het vonnis.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Tielemans werd in 2015 aangehouden nadat zijn politieke partij aangifte had gedaan van een geheime bankrekening. Justitie beschuldigt hem ervan dat hij veel geld van die bankrekening in eigen zak heeft gestoken en eist 120 uur taakstraf.

De wethouder moest zeven jaar op een proces wachten. Met die lange wachttijd en de grote media-aandacht houdt de officier van justitie rekening door de strafeis te verlagen. "Maar een celstraf van zes maanden had niet misstaan", zei hij 2 november op de zitting.

"De regels gelden niet voor hem."

Volgens de officier van justitie heeft oud-wethouder Tielemans nog steeds geen inzicht in hoe verkeerd zijn handelen was. "De regels gelden niet voor hem. Het is wheelen en dealen met gemeenschapsgeld. Hij heeft flinke schade toegebracht aan de gemeente Helmond en de mensen met wie hij werkte."

De officier beschuldigt de oud-wethouder van het verduisteren van ruim 140.000 euro van een campagnebankrekening van zijn politieke partij SDOH. Die deed aangifte nadat de bankrekening werd ontdekt. Er was geld opgenomen vanuit Brazilië, Spanje en Parijs. Tielemans werd in 2015 gearresteerd.

"Hoe kan het dat zo'n belangrijk document ineens opduikt, nadat uw huis al is doorzocht?"

Tielemans beweert dat er helemaal niets is verduisterd. Hij wijst op een 'contract' tussen hemzelf en de inmiddels overleden penningmeester van de SDOH. Daaruit zou blijken dat Tielemans zo'n 57.000 euro aan zijn partij heeft geleend. Geld dat Tielemans mocht opnemen van de bankrekening om de schuld te 'vereffenen'.

Tielemans kwam drie jaar na zijn arrestatie op de proppen met dat contract. 'Volstrekt ongeloofwaardig', aldus de officier. "Hoe kan zo'n belangrijk document, over 60.000 euro voorfinanciering, opduiken als het huis al is doorzocht?"

“Vrouwe Justitia heeft mij in de kilte en kou van de nacht doen staan.”

Tielemans wordt ook beschuldigd van knevelarij. Volgens de officier heeft hij subsidiegeld voor een project met het uitlichten van een beeldenroute in Helmond niet teruggegeven aan de gemeente, maar naar een andere partij laten overmaken. Ook wordt hem corruptie verweten met twee donaties. Een ervan betreft een bedrag van 10.000 euro van twee broers die een coffeeshop wilden beginnen.

Tielemans' advocaat wil vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Tielemans zegt 'gebroken' te zijn na zeven jaar wachten op zijn proces. “Vrouwe Justitia heeft mij in de kilte en kou van de nacht doen staan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!