Een enorm blok beton gaat het huis van Marja verwarmen

1 december 2022 om 18:00 • Aangepast 2 december 2022 om 09:11
nl
Een enorme accu voor warmte-opslag in het ecodorp in Boekel gaat 36 huizen verwarmen. Na meer dan een jaar bouwen is het gevaarte zo goed als klaar en zijn de eerste huizen op het systeem aangesloten.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Marja Generaal woont in een van de huizen van het ecodorp in Boekel. Als ze de deur opendoet, voelt het al meteen behaaglijk warm. “Ja, ik ben de eerste die de warmte van de accu krijgt”, zegt ze. “Ik vind het een hele eer.”

"Ik regel gewoon met de thermostaat hoe warm het is."

Toch merk je er in huis weinig van dat deze warmte uit dat ene grote blok beton komt. “Het werkt voor mij net zo als centrale verwarming”, zegt Marja uit. “Ik regel gewoon met de thermostaat hoe warm het is.”

De mega-accu is een uitvinding van Cees van Nimwegen. “Het is mooi dat het nu klaar is én werkt.” Zo werkt de mega-accu:

  • In de wijk staat een enorm rond gevaarte. Vijf meter hoog met een doorsnede van elf meter. Er zit 400 kubieke meter beton in.
  • Door het beton loopt zo’n 2000 meter aan buizen.
  • 600 zonnepanelen zorgen voor stroom die door de metalen buizen gaat. Die stroom warmt het beton op tot zo’n 450 graden.
  • Lucht die door de buizen wordt geblazen warmt een vat water op. Dat water wordt naar de huizen gestuurd om ze te verwarmen.

De accu nog niet helemaal klaar. “De zonnepanelen moeten nog op het systeem worden aangesloten. Het beton is nu opgewarmd tot 100 graden. "Daar kunnen we de eerste huizen deze winter al mee verwarmen”, zegt Cees.

"Het is simpele techniek en het werkt."

De mega-accu is een oplossing voor een van de grootste problemen met duurzame energie. De meeste zonne-energie wordt opgewekt in de zomer. Terwijl de vraag naar energie het grootste is in de winter. Door in de zomer de energie op te slaan als warmte in het blok beton, los je dit probleem op.

"Ik ben er wel een beetje trots op", zegt Cees. "Het is simpele techniek en het werkt." Hij merkt dan ook dat er inmiddels veel interesse in het systeem. "In Sint-Oederode zijn ze nu ook begonnen met de bouw van een accu voor twintig huizen."

Het enige nadeel is dat de accu redelijk wat ruimte en je een lelijk blok beton hebt staan in de wijk. "Haha, ik vind het helemaal niet lelijk", lacht Cees. "Je kan het aankleden door bijvoorbeeld klimop ertegenaan te laten groeien. Wat je maar kan verzinnen." In het ecodorp in Boekel willen ze een nieuwe gemeenschapshuis rond de accu bouwen.

Marja krijgt als eerst de warmte van de mega-accu (foto: Jos Verkuijlen).
Marja krijgt als eerst de warmte van de mega-accu (foto: Jos Verkuijlen).
Cees van Nimwegen is de uitvinder van de mega-accu (foto: Jos Verkuijlen).
Cees van Nimwegen is de uitvinder van de mega-accu (foto: Jos Verkuijlen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!