Matchday! Bomvolle kantine van SCG'18 geniet van prestaties Oranje

3 december 2022 om 16:12 • Aangepast 12 december 2022 om 10:47
Oranje kwam in de achtste finales van het WK in actie tegen de Verenigde Staten en dat betekende dat voetbalminnend Nederland nagelbijtend voor de buis zat. Veel amateurclubs besloten hun wedstrijden zaterdag op te schuiven naar een ander tijdstip, zodat de wedstrijd bekeken kon worden. Ook bij SCG'18 in Sint-Michielsgestel zat de kantine bomvol.
Profielfoto van Karin KampProfielfoto van Noël van Hooft

En het ging zaterdagmiddag om 'het echie' zoals bondscoach Louis van Gaal vooraf zei. De wedstrijd Nederland - VS begon om vier uur in Qatar.

Hij hield vast aan het elftal dat hij in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar (2-0) het veld in stuurde. "Ik kies weer voor deze elf omdat ik daar redelijk tevreden over was."

"Ze moeten wel winnen, deze."

Ook in Sint-Michielsgestel hadden ze er vertrouwen in. "Ik gok op 1-0 voor Nederland", zei een Oranje-fan die samen met zijn team keek. Sowieso wordt iedere WK-wedstrijd met z'n allen gevolgd.

"Er hangt heel wat vanaf, ik begin er gewoon van te zweten."

Al in de tiende minuut barst er een oorverdovend gejuich los als de eerste treffer voor Oranje valt. Alle handen gaan op elkaar voor Memphis Depay die Nederland op voorsprong schiet. "Hartstikke mooi, dit is een goed begin. En nu doorgaan!"

Net voor rust knalde Daley Blind de bal in het net: "Ja 2-0 voor Nederland, waarom ook niet?", roept een supporter opgetogen. Het vertrouwen begint te groeien en de kantine zingt vrolijk mee op 'atje voor de sfeer' wat door de speakers klinkt.

"Ik weet niet wat voor goal dat was, maar dat slaat nergens op natuurlijk."

Maar met nog een helft te gaan, durven ze de winst nog niet zomaar in de zak te steken. "Ze moeten nu wel zo doorgaan." Met nog een kwartier op de klok kreeg Amerika nog een enorme kans. Wright omspeelde Noppert, maar Dumfries haalde hem op het nippertje van de lijn. Twee minuten later is daar toch de 2-1.

De spanning groeide even: "Ik weet niet wat voor goal dat was, maar dat slaat nergens op natuurlijk. Het is nu wel even spannend ja", zegt een balende supporter met een biertje in zijn hand.

Al snel kwam daar dan toch de verlossende goal. In de 80e minuut maakte Dumfries de 3-1. Het fluitsignaal klonk en gejuich barstte los: het Nederlands elftal heeft met een 3-1 overwinning op de Verenigde Staten een plek bemachtigd in de kwartfinales.

Aanstaande vrijdag spelen ze weer, deze keer tegen Argentinië.