Scholieren maken podcast waarin ze alles bespreken: ‘De schoolkrant van nu'

12 december 2022 om 18:31 • Aangepast 13 december 2022 om 08:21
nl
Een halfuurtje je mening geven over leraren, de school, drugs en vooroordelen. Leerlingen op het Nuenens College maken de podcast ‘Hoezo Da?!’ waarin ze ongecensureerd alles mogen zeggen. Het is een idee van de 14-jarige Tim van Gessel. Hij wilde een schoolkrant maken, maar het werd dus een podcast. “Een soort schoolkrant maar dan moderner.”
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

“Ik kijk veel mediaprogramma’s en daarom leek het mij leuk om op mijn school een krantje te maken”, begint Tim. Maar na een gesprek met zijn docent Nederlands en de directeur kwam er uiteindelijk een podcast uitrollen. Tim mag hem samen met de 22-jarige cabaretier Kai Bodewitz uit Eindhoven presenteren.

“Met het luisteren van de podcast leer je echt wat er in de hoofden van de leerlingen omgaat.”

“We hebben het over serieuze en flauwe onderwerpen”, vertelt Tim. “Zo hebben we het deze week over wat je tegen een meid kunt zeggen, waar liggen de grenzen.” Kai vult aan: “Per week zoeken we onderwerpen die dichtbij school liggen zoals drugs, pesten, vooroordelen. Dankzij de podcast kunnen we veel onderwerpen behandelen dan anders en durven leerlingen ook wat meer te zeggen.”

En volgens Kai Bodewitz is de ‘Hoezo Da?’ podcast niet alleen voor leerlingen en leraren van het Nuenens College interessant. “Met het luisteren van de podcast leer je echt wat er in de hoofden van de leerlingen omgaat.”

“Meisjes zijn eerder beledigd en ze worden sneller boos.”

“Ik ben niet de baas, gewoon lekker met elkaar praten”, begint Bodewitz net voordat de opname van aflevering 2 gestart wordt. Die wordt opgenomen op het dak van de school. En dan kan het echt beginnen: “Grensoverschrijdend gedrag? Weten jullie wat dat is?” vraagt hij. Tim antwoordt kort maar krachtig: “Niet te ver gaan, en dan vooral bij de meisjes.”

“Ik ben altijd netjes”, zegt Saif met een lach. De 14-jarige Thomas: “Ik let er niet heel erg op, maar het is belangrijk om meisjes met respect te behandelen, maar niet alleen meisje, ook jongens.” Tim vult aan dat hij vindt dat meisjes niet veel kunnen hebben en dus ook sneller beledigd zijn. “Ze begrijpen de grapjes vaak verkeerd.”

Saif is het daar mee eens: “Meisjes zijn eerder beledigd en ze worden sneller boos.” Duidelijk wordt dat de jongens het lastig vinden wat nou wel en niet gezegd kan worden omdat dingen verkeerd begrepen kunnen worden.

Bodewitz is trots op de podcast, hij heeft geen seconden getwijfeld om het te gaan doen: “Ik dacht meteen: ‘wauw’. Je denkt dat op een school een schoolkrant of wat amateuristische filmpjes worden gemaakt. Maar dit is geniaal.”

Op naar aflevering drie, in de keuken van de kantine.

Podcast op het dak van de school (foto: Noël van Hooft)
Podcast op het dak van de school (foto: Noël van Hooft)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!