Video

Zo herken je of het ijs betrouwbaar is (of niet)

14 december 2022 om 07:34 • Aangepast 21 december 2022 om 16:41
nl
Nu de eerste laagjes ijs zich rap vormen, begint het bij een hoop schaatsliefhebbers te kriebelen. Sterker nog: de eerste waaghalzen hebben er al wat kilometers op zitten. Met alle risico's van dien. Want wanneer is het nou écht veilig om zo'n bevroren plas op te gaan? "Het mag een beetje kraken."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Een goede ijslaag? “Die is zeker 10 tot 12 centimeter dik", vertelt Theo Weterings van IJsclub Terheijden. Met zo'n 40.000 vierkante meter hebben ze daar een van de grootste natuurijsbanen van Nederland. En dat brengt Weterings meteen bij een belangrijke kanttekening. "Het hangt allemaal af van de grootte van het water. Het scheelt nogal of je een klein vennetje hebt of een enorme lap, zoals hier."

Nu kun je natuurlijk heel simpel checken of de ijslaag al ver genoeg is aangegroeid. “Als onze ijsmeester op pad gaat, boort hij een gaatje. Zo kan hij vervolgens precies meten hoe dik de laag al is. Dat kun je in principe zelf ook doen. Maak een klein gaatje en hang er een meetlint in.”

"Het ijs moet zo donker mogelijk zijn."

Toch kleven daar volgens ijsmeester Hans Uithoven van IJsclub Juliana in Babyloniënbroek gevaarlijke nadelen aan. "Misschien is een stuk in het midden van de plas pas later aangevroren. Bijvoorbeeld doordat het in de luwte ligt. Misschien is het ijs daar dan maar een centimeter of twee dik. Hartstikke onbetrouwbaar dus."

Meten geeft dus geen garantie. Maar hoe ver kom je met je eigen zintuigen? “Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn voor kraken", weet Uithoven. "Sterker nog: persoonlijk ben ik banger voor ijs dat niet kraakt. Verder moet het ijs zo donker mogelijk zijn."

Dat beaamt Weterings. “Een goede ijslaag krijgt op een gegeven moment bijna een blauwige tint. Aan de rand kant het soms nog wat troebel ogen, door alle viezigheid in het water die aanspoelt. Maar in het midden moet het kraakhelder zijn.”

"Je kunt ook je benen breken als je door zo'n wak zakt."

Toch blijft het volgens Weterings altijd een risico. Hij ziet dan ook liever dat mensen een stukje rijden om op een veilige baan als in Terheijden de ijzers onder te binden. “Hier lopen continu controleurs rond. Zwakke plekken worden meteen afgezet, zodat er eigenlijk nooit iemand in de problemen raakt.”

Daar sluit ijsmeester Uithoven zich bij aan. "Het klinkt gek, maar met temperaturen van rond de -8 groeit ijs echt niet zo gek snel aan. En denk nou ook niet: dit is ondiep, dus hier kan het wel. Mensen houden vaak alleen rekening met de kans om te verdrinken, maar je kunt ook je benen breken als je door zo'n wak zakt. Kies dan toch maar voor een ondergelopen weiland."

Egbert Lutke uit Helmond was dinsdag de eerste schaatser op het Buntven bij Deurne.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!