Onno R. schoot zijn ex Lara dood: geen twaalf, maar vier jaar cel

13 december 2022 om 14:49 • Aangepast 14 december 2022 om 14:33
nl
Een man uit Bergen op Zoom heeft bij het hof in Den Bosch een veel minder zware straf gekregen voor het doodschieten van zijn toenmalige vriendin Lara. In hoger beroep werd hem vier jaar en drie maanden opgelegd. De rechtbank in Breda veroordeelde hem eerder tot twaalf jaar cel.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De vrouw werd in september 2018 dood gevonden in haar appartement aan de Goudbaard in Bergen op Zoom. In het huis was ook het 4-jarige zoontje van het slachtoffer aanwezig. Volgens de rechtbank was ze omgekomen door doodslag. Het hof spreekt van dood door schuld.

Aanvullend onderzoek
De dader, Onno R., zegt dat het een ongeluk was waarbij een pistool afging toen hij het van haar probeerde af te pakken. De vrouw had even daarvoor het wapen tegen haar hoofd gezet. De man wilde het wapen van haar afpakken, maar zij bood toen weerstand. Daarop heeft hij het nog een keer geprobeerd, waarbij het wapen is afgegaan. De vrouw overleed vrijwel direct.

De rechtbank in Breda geloofde de verklaring van de man niet en stelde dat het om doodslag ging. Het zou de man zijn geweest die de vrouw had doodgeschoten. In hoger beroep heeft het hof aanvullend onderzoek laten doen om de verklaring van de man te kunnen toetsen.

Onderzoek bij het appartement waar Lara werd doodgeschoten (archieffoto: Remco de Ruijter).
Onderzoek bij het appartement waar Lara werd doodgeschoten (archieffoto: Remco de Ruijter).

Op basis van de onderzoeksresultaten concludeert het hof dat de juistheid van de verklaring van de verdachte niet kan wordt weerlegd. Er is geen bewijs dat de man opzettelijk de vrouw heeft doodgeschoten, het hof spreekt hem daarom vrij van doodslag. Wel vindt het hof dat de man roekeloos heeft gehandeld door de vrouw op te zoeken, terwijl hij een wapen bij zich had. Dood door schuld kon dus wel worden vastgesteld.

Schadevergoeding van 38.300 euro
Deze conclusie en het feit dat de gerechtelijke procedure zo lang heeft geduurd, brachten het hof ertoe een lagere gevangenisstraf op te leggen dan de rechtbank. Onno R. moet ook een schadevergoeding betalen van in totaal 38.300 euro aan het zoontje en de moeder van Lara.

LEES OOK: Onno R. schoot zijn ex-vriendin Lara dood en hij moet daar twaalf jaar voor de cel in

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!