Honderden boeren verwacht bij provinciehuis (met of zonder tractor)

14 december 2022 om 14:29 • Aangepast 21 december 2022 om 16:52
nl
Er worden vrijdag honderden boeren verwacht bij het provinciehuis in Den Bosch, na een oproep van boerenorganisatie ZLTO. Daar wordt gesproken over het provinciale stallenbeleid. De provincie heeft een grotere zaal beschikbaar gesteld om meer mensen kwijt te kunnen op de publieke tribune. Er passen 250 boeren in. Daar is het debat dan op grote schermen te volgen. In de originele zaal passen maar 40 mensen op de tribune.
Profielfoto van Raymond Merkx & Sandra Kagie
Geschreven door
Raymond Merkx & Sandra Kagie

De landbouworganisatie zegt het belangrijk te vinden dat er zoveel mogelijk boeren bij het debat zullen zijn. Zij willen dat de deadline voor verplichte stalaanpassingen van 2024, van tafel gaat. Maar zegt ZLTO er in hun oproep bij: het is uitdrukkelijk niet de bedoeling van de organisatie om te demonstreren op het plein voor het provinciehuis.

"De spanning neemt toe."

Daar denkt de voorman van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, anders over. Hij hoopt wél op boeren met tractors bij het provinciehuis. Er hebben zich volgens hem nog geen boeren daadwerkelijk gemeld om naar Den Bosch te komen, maar de animo in verschillende appgroepen begint volgens hem te ontstaan. En als er eenmaal een paar gaan, gaan er uiteindelijk meer, zo voorspelt hij. "De boosheid is groot en de spanning neemt toe", zegt Van den Oever over het gevoel dat heerst onder boeren.

Punt voor Brabantse boeren blijft dat de deadline voor hen om vóór 1 januari 2024 een emissiearme stal te hebben van tafel moet. De termijn moet wat Van den Oever betreft in lijn worden gebracht met het landelijke beleid. Dit omdat er onder meer door uitspraken van de rechter twijfel is ontstaan over de werking van emissiearme stallen. Stallen die een belangrijk onderdeel vormen van het beleid van de provincie om de stikstofuitstoot te beperken.

"De overheid moet zijn huiswerk gaan doen."

"Je kunt toch geen vergunning aanvragen voor een stalsysteem dat is afgeschoten bij de rechter. Ondoenlijk, onmogelijk en onhaalbaar", stelt Van den Oever. Duidelijkheid vanuit Den Haag over de stalsystemen komt er voorlopig overigens niet. Eerder liet het ministerie van Landbouw weten pas 'halverwege 2023' met een beslissing over stalsystemen te komen.

"De overheid moet zijn huiswerk gaan doen", roept Van den Oever op. Tot dat is gebeurd kun je volgens hem van boeren niet vragen een vergunning aan te vragen voor een emissiearme stal. En dus moet de deadline van 2024 van tafel.

LEES OOK: Boeren zijn weer boos: provincie gaat schuiven met stalvergunning

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.