Boeren bij provinciehuis voor cruciaal debat: dit is waar het om gaat

16 december 2022 om 07:07 • Aangepast 23 december 2022 om 10:20
nl
De Provinciale Staten debatteren deze vrijdag over de deadline voor het aanvragen van een stalvergunning. Deze week kwam het provinciebestuur met een plan om de deadline voor het aanvragen van een vergunning een halfjaar op te schuiven. Maar de stalaanpassingen zelf moeten binnen de eerder afgesproken tijd gedaan worden. Honderden boeren worden verwacht bij het debat in het provinciehuis.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Boeren die een vergunning willen voor een stalaanpassing, moesten die voor 1 april 2023 aanvragen. Het college wil nu dat boeren langer de tijd krijgen om zo’n vergunning aan te vragen. Daarom schuift het de datum op naar 1 oktober. Ondertussen blijft de deadline voor het daadwerkelijk aanpassen van de stallen wél gewoon staan, op 1 januari 2024.

Twijfels over effect emissiearme stallen
Er is al langer gedoe rond stalaanpassingen. Sinds november geeft de provincie geen vergunningen meer uit voor de stalaanpassingen die stikstofuitstoot moeten verminderen. Aanleiding zijn de grote vraagtekens die onder andere de Raad van State en de Universiteit van Wageningen zetten bij de effectiviteit van emissiearme stallen.

Brabant wacht nu op duidelijkheid van het ministerie van LNV. Dat ministerie verwacht pas halverwege 2023 met een beslissing over de stalsystemen te komen. Dat zou niet op tijd zijn voor de Brabantse vergunningaanvragen.

Het plan om de deadline voor het aanvragen van een vergunning te verschuiven komt naar aanleiding van een motie van VVD en PvdA. Daarin vroegen deze partijen aan gedeputeerde Lemkes om vóór 16 december met een plan te komen.

Kritiek en onbegrip
Het aanhouden van de deadline op 1 januari 2024 voor het daadwerkelijk aanpassen van de stallen, leidt tot kritiek en onbegrip van boeren, fracties uit de oppositie én de coalitie. Binnen zo'n korte tijd een vergunning krijgen voor een stalaanpassing is namelijk niet te doen, menen tegenstanders. Laat staan dat de stal ook daadwerkelijk binnen die tijd is aangepast.

“Bespottelijk en onbehoorlijk”, omschrijft boerenorganisatie ZLTO het plan. ZLTO roept in een reactie boeren op om vrijdag naar het provinciehuis te komen. De boerenorganisatie wil dat de provincie de deadline voor verplichte stalaanpassingen opschuift van 2024 naar 2028, zoals in alle andere provincies.

Geschuif met deadlines
De VVD wil de omstreden deadline voor de stalaanpassing hooguit opschuiven met een halfjaar. Om zo meer in de pas te lopen met het opschuiven van de vergunningsaanvraag. Dat vertelde VVD-fractievoorzitter Wilma Dirken in het Brabants Dagblad.

De fractie van het CDA komt met een motie die verder gaat. De partij wil de deadline nog verder vooruitschuiven. “Het provinciebestuur schrijft zelf dat het niet aannemelijk is dat boeren de stalaanpassingen op tijd kunnen doorvoeren. De Brabantse politiek kán er dus niet omheen”, liet CDA-statenlid Tanja van de Ven gisteren aan Omroep Brabant weten.

Er worden vandaag honderden boeren verwacht bij het provinciehuis. De provincie stelt voor hen een zaal voor 250 man beschikbaar. Op een scherm kunnen de boeren dan vanuit daar het debat volgen.

LEES OOK:

Boeren kunnen voor 2024 hun stal niet aanpassen, CDA wil deadline van tafel

Honderden boeren verwacht bij provinciehuis (met of zonder tractor)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.