Tilburg gaat graffiti bestrijden met nog meer graffiti

16 december 2022 om 20:00 • Aangepast 19 december 2022 om 08:23
nl
De gemeente Tilburg heeft een nieuwe aanpak bedacht om te voorkomen dat de gebouwen in de gemeente straks vol staan met graffiti. In plaats van 'aanstootgevende' graffiti te verwijderen, wordt er nu ook juist extra graffiti op muren gespoten, in de vorm van street art. Voor de nieuwe aanpak is 200.000 euro extra beschikbaar gemaakt.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Tot nu toe verwijderde de gemeente alleen graffiti op een aantal viaducten, in de binnenstad, op straatmeubilair en een aantal panden. Ook graffiti die wordt gezien als aanstootgevend wordt weggehaald. In de rest van het centrum en in de wijken en dorpen werd graffiti niet verwijderd. Vanaf nu komen daar een aantal panden en gebieden bij.

Bruggen en viaducten versierd met street art
Daarnaast komt de gemeente dus met een nieuwe aanpak, om graffiti te voorkomen. Zo worden onder meer bruggen en viaducten versierd met stickers en street art.

Daarnaast wordt gezocht naar nieuwe locaties waar legaal street art gespoten mag worden. De gemeente denkt dat daarmee graffiti op andere plekken kan worden voorkomen. Ook gaan handhavers en jongerenwerkers het gesprek aan met mensen die graffiti spuiten.

De gemeente heeft de nieuwe aanpak gebaseerd op meldingen, metingen en meningen vanuit Tilburg. Er is een analyse gemaakt die moet laten zien waar de aanpak van graffiti het hardst nodig is.

Jaarlijks 550.000 euro om graffiti aan te pakken
Ook zijn er gesprekken gevoerd met ondernemers, street artists, jongerenwerkers en wijkregisseurs. Met het extra geld dat er beschikbaar is, heeft de gemeente nu jaarlijks ruim 550.000 euro om graffiti aan te pakken.

LEES OOK:

Muurschildering van struisvogel beklad met tag: 'Dit is echt niet tof'

Een huis dat je lachend aankijkt: 'Streetart moet vooral inspireren'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!