Leeggang kerken versneld door corona, 40 procent minder volk dan in 2019

18 december 2022 om 15:21 • Aangepast 19 december 2022 om 10:51
nl
Momenteel gaan er veertig procent minder mensen naar de kerk dan in 2019. Volgens bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch heeft dat vooral te maken met de gevolgen van corona, die de leeggang in de kerken heeft versneld. "De gewoonte is er een beetje uitgehaald."
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De bisschop vierde twee jaar lang kerst in een lege Sint Jan, maar dit jaar staan de deuren weer open. Toch zijn het zware tijden, vertelde hij zondag in het tv-programma KRAAK.

Eén op de acht parochies in Brabant geeft momenteel meer geld uit dan er binnenkomt. Dat maakt het een lastige puzzel om financieel rond te komen voor de kerken. Toch is dat niet de grootste zorg voor De Korte. "Het aantal kerkgangers dat terugloopt, vind ik ernstiger", zegt hij. "Zeker in mijn eigen bisdom."

"Eigenlijk betekent vieren dat je samen bent."

"Toen de coronacrisis begon, waren er experts die voorspelden dat de leeggang in de kerken met tien jaar zou worden versneld. Gelukkig is het voor een deel opgevangen met de livestreams vanuit de Sint Jan, zodat mensen een dienst thuis konden volgen."

"Zowel de dagelijkse mis als de zondagse mis wordt erg goed bekeken. Die technische mogelijkheid bood uitkomst tijdens de pandemie, maar eigenlijk betekent vieren dat je samen bent", zegt de bisschop.

Als er minder mensen zijn, dan komt er ook minder geld binnen, aldus De Korte. "We benadrukken dan ook, als u wilt dat uw geloofsgemeenschap blijft bestaan, wees er dan ook en help. En de kerkcollecte is daarbij heel belangrijk."

"Je hebt geen aanwas meer, het lijkt allemaal te stoppen."

Ook bij jongeren neemt de belangstelling voor het geloof af. Afgelopen dinsdag werd bekend dat de priester- en diakenopleiding in Hoeven de deuren sluit, omdat er te weinig studenten zijn. Voor de bisschop een pijnlijk gebeuren. "Je hebt geen aanwas meer, en het lijkt dan allemaal te stoppen", aldus rector Patrick Kuipers.

Bij het seminarie van de Sint Jan in Den Bosch hebben ze momenteel drie studenten die tot priester worden opgeleid. Maar er zijn ook studenten in Afrika en India, zegt De Korte. "Als ik mij rijk wil rekenen, heb ik zestien studenten", zegt hij. Tijdens hun opleiding komen ze ieder jaar een paar maanden naar Nederland toe. "Het is een beetje de omgekeerde wereld", aldus de bisschop. "Vroeger stuurden wij missionarissen naar die landen, en nu krijgen wij missionarissen terug."

Toch wanhoopt De Korte niet: "Ik zeg altijd, wij klagen wel maar het christendom is nog nooit zo vitaal geweest. Dat is een troostrijke gedachte, ook al is het in dit deel van de wereld lastig."

LEES OOK: Priesteropleiding sluit de deuren want er zijn te weinig studenten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!