Financiële crisis of niet: Brabant viert kerst, vooral jongeren pakken uit

23 december 2022 om 07:00 • Aangepast 28 december 2022 om 16:38
nl
Financiële crisis of niet: de meeste Brabanders vinden het belangrijk om er samen met familie of vrienden een feest van te maken tijdens de kerstdagen. Vooral jonge Brabanders tussen de 18 en 24 jaar (91%) zeggen het kerstfeest feestelijk te gaan vieren. Zo blijkt uit een enquête door onderzoeksbureau Newcom in opdracht van Omroep Brabant.
Profielfoto van Sanne HoeksProfielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Newcom ondervroeg 812 Brabanders van verschillende leeftijden, achtergronden en uit alle delen van de provincie over de aankomende feestdagen.

Jongeren
De crises waar we mee te maken hebben, lijken niet voor iedereen veel roet in het eten te gooien deze kerst. Ruim tweederde van de ondervraagden geeft dit jaar evenveel uit aan kerst als vorig jaar. Slechts een op de vijf (22%) van de ondervraagden verwacht dit jaar minder uit te geven aan het kerstfeest.

Dat de Brabander waarde hecht aan het kerstfeest moge duidelijk zijn. Op de vraag 'Hoe belangrijk vindt u het om kerst te vieren?' antwoorden bijna alle jongeren positief. 91% van de 18 tot 24-jarigen hecht hier (veel) waarde aan, bij de mensen tussen de 45 en 54 jaar is dit maar 73%.

Honderd euro
Traditiegetrouw gaan de meeste Brabanders dit jaar zelf uitgebreid koken en ook het gourmetstel en de fondueset worden vaak tevoorschijn gehaald. De kosten voor het kerstdiner? Ruim de helft (55%) van de Brabanders verwacht, net als vorig jaar, niet meer dan honderd euro te besteden aan het diner.

En dat terwijl we vorig jaar door de coronamaatregelen noodgedwongen thuis aten. We mochten toen ook maar vier gasten boven de 13 jaar thuis uitnodigen. Dit jaar kunnen we weer als vanouds een groot kerstdiner houden. Daar staat tegenover dat de boodschappen duurder zijn geworden.

Ook de kosten voor de cadeaus blijven voor veel Brabanders hetzelfde als vorig jaar. Vier op de tien verwacht niet meer dan honderd euro aan cadeaus uit te geven.

LEES OOK: We vieren massaal Sinterklaas, maar de sint bezuinigt wel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone