Video

Dreiging rond PI Vught blijft: luchtruim zeker een jaar langer gesloten

22 december 2022 om 15:55 • Aangepast 29 december 2022 om 15:06
nl
Het gebied rondom de Penitentiaire Inrichting in Vught blijft ook komend jaar officieel een veiligheidsrisicogebied. Ook blijft het luchtruim boven de gevangenis in ieder geval tot en met 31 december 2023 gesloten. Dat heeft de gemeente Vught samen met het Openbaar Ministerie en de politie besloten.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Al sinds halverwege 2020 geldt het gebied rondom de PI, met daarin ook de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent bijvoorbeeld dat de politie daar, na opdracht van de officier van justitie, mensen preventief mag fouilleren ook als er geen concrete verdenkingen zijn.

Die maatregel werd destijds niet zomaar genomen. In de EBI zit een aantal zeer gevaarlijke gevangen. Denk aan Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en Mohammed B., die filmmaker Theo van Gogh vermoordde.

Taghi
Eind 2019 kwam daar ook Ridouan Taghi bij, de vermeend kopman van de Mocromaffia. Met name sinds zijn komst ligt de gevangenis onder een vergrootglas. Zeker nadat bekend werd dat hij gewelddadige ontsnappingsplannen zou beramen.

Afgelopen juli liep de dreiging zo hoog op, dat de Vughtse burgemeester Van de Mortel besloot om een extra maatregel te nemen: het sluiten van het luchtruim boven de PI. Ook dat wordt nu dus met een jaar verlengd.

Nieuwe rechtbank
Uiteindelijk moet er bij de PI Vught een zwaarbeveiligde rechtbank gebouwd worden, zodat zware criminelen ook daar berecht kunnen worden. Dat moet een eind maken aan de gevaarlijke transporten, die nu nog door een woonwijk van de gemeente gaat. Om de veiligheid in de tussentijd te verbeteren, komt er een tijdelijke extra weg vanuit de PI naar de snelweg.

In de video hieronder zie je hoe Taghi volgens het OM wilde ontsnappen uit de EBI.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!