Brabander van het Jaar Sten (9) bedolven onder hartverwarmende berichtjes

26 december 2022 om 18:12 • Aangepast 27 december 2022 om 11:40
nl
De 9-jarige Sten Janssen uit Eindhoven kan het een dag later nog amper geloven. Eerste Kerstdag werd hij met zijn messenslijpactie voor het goede doel uitgeroepen tot Brabander van het jaar 2022. Na de tv-uitzending werd hij bedolven onder lieve en hartverwarmende berichtjes van vriendjes en familie.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

De finale van het programma Brabander van het Jaar werd begin vorige week al opgenomen in de Efteling. Op Eerste Kerstdag werd het programma uitgezonden. Al die tijd mocht Sten er niets over zeggen. "Als mensen vroegen of ik had gewonnen, zei ik gewoon dat ze op Eerste Kerstdag naar de tv moesten kijken", vertelt Sten een dag na de uitzending thuis op de bank.

Sten veroverde met zijn messenslijpactie de harten van vele Brabanders. De 9-jarige jongen verloor zijn broer aan hersenstamkanker. Hij besloot messen te gaan slijpen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de behandeling van die verschrikkelijke ziekte. Met zijn actie heeft hij al 45.000 euro opgehaald.

"Wow, held."

Het gezin keek zondag met familie en vrienden, die nog van niets wisten, naar de uitzending. “Sten had het zo lang stil moeten houden. Nu hebben we daar samen een enthousiast momentje van kunnen maken", zegt zijn vader Paul.

Het bronzen Brabander van het Jaar-beeldje staat inmiddels op een bijzondere plek in de woonkamer: naast de urn van zijn overleden broer. Ook al is hij nu Brabander van het Jaar, van stoppen met slijpen voor het goede doel wil hij niks weten. “Ik ga gewoon door, ook als ik later opa ben.”

“Ik deed het vooral voor mijn broertje, hopelijk is hij trots.”

Na de uitzending stroomden de liefdevolle berichtjes bij Sten binnen. "Wow, held" en "Gefeliciteerd! Meer dan terechte Brabander van het Jaar!!", leest Sten voor uit een selectie berichten die hij heeft ontvangen. "Wat ontzettend verdiend en wat een ontzettend liefhebbende familie."

Hij geniet van alle lovende berichten. "Dit is heel leuk." Zijn vader vult aan: "Dat het zoveel teweeg zou brengen, hadden we niet verwacht.”

Ook Sten niet. Hij is trots, maar hij blijft ook nuchter. “Ik deed het vooral voor mijn broertje, hopelijk is hij trots.” Nou, dat weten wij wel zeker Sten.

LEES OOK: Dit is de Brabander van het Jaar 2022: 'Wow, hier heb ik geen woorden voor'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.