Collectebus uit kerststal gejat: 'We hadden hem gisteren nog willen legen'

27 december 2022 om 11:08 • Aangepast 28 december 2022 om 09:22
nl
Al voor het negende jaar op rij plaatsten Christianne en Ad de Beer een kerststal voor hun café Het Chaamse Wapen. Dit keer voor het eerst met een collectebusje, zodat er eens wat nieuwe beelden kunnen worden gekocht. Maar maandagnacht werd het busje vol gulle giften gestolen door een stel inbrekers. "Hier word je zó boos van."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het slechte nieuws kwam dinsdagochtend vroeg, vertelt Christianne. "Iedere avond doen we de kerststal netjes op slot. Mijn man Ad maakt hem dan 's ochtends weer open. Maar toen hij vanochtend bij de stal kwam, zag hij dat er inbrekers naar binnen waren geklommen."

De schade leek op het eerste gezicht mee te vallen. "Alle poppen stonden er nog. Maar één ding ontbrak: het collectebusje." Hoe groot de buit is, dat blijft voor altijd een raadsel. "Het busje stond er al een paar weken, sinds Sinterklaas. Toevallig hebben we maandagavond nog geprobeerd om hem te legen, maar we kregen het deksel er niet af. Misschien is het maar goed dat we niet weten hoeveel erin zat."

"Nu moet ik de vrijwilligers dit slechte nieuws gaan vertellen."

Toch doet het pijn, bij de trotse eigenaren van de stal. "We wilden van de opbrengst eens wat echte beelden kopen voor volgend jaar. Dat is toch mooier dan aangeklede paspoppen." Zo ver lijkt het voorlopig dus nog niet te komen. "Potverdrie, denk je dan. Je blijft hier toch gewoon van af."

Of er de komende dagen nog een nieuw collectebusje komt? "Daarover zijn we in beraad. We onderhouden de kerststal met een groep vrijwilligers. Daarmee zouden we woensdag een tocht maken langs wat andere stalletjes in de regio. Wat inspiratie opdoen, een glühweintje erbij. En nu moet ik ze dit slechte nieuws gaan vertellen. Dat wil je natuurlijk niet."

Het is niet de eerste trieste diefstal deze feestdagen. Op kerstavond werd de collectebus van orgelman Thijs Haenen al gestolen in Eindhoven. Een fietser rukte daar de koperen bus met een hoop emotionele waarde al rijdend van het orgel.

Ook het beeld van Kindeke Jezus werd omgegooid (foto: privé).
Ook het beeld van Kindeke Jezus werd omgegooid (foto: privé).
Apetrots zijn de vrijwilligers op hun kerststal (foto: privé).
Apetrots zijn de vrijwilligers op hun kerststal (foto: privé).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!