Knor uitgeroepen tot beste Nederlandse bioscoopfilm van 2022

28 december 2022 om 08:26 • Aangepast 9 januari 2023 om 17:05
nl
De 'Bredase' animatiefilm Knor is uitgeroepen tot beste Nederlandse Bioscoopfilm van 2022. Na een stemming van vijftig Nederlandse filmcritici kreeg de film de meeste stemmen. De film won eerder al drie Gouden Kalveren en werd gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste lange animatie.
Profielfoto van Liam TollProfielfoto van ANP
Geschreven door
Liam Toll & ANP

Knor ging afgelopen zomer in première en kreeg lovende recensies in de Nederlandse pers. Door de grote overwinning tijdens het Gouden Kalveren-gala bleef het succes van de film maar groeien en de bezoekers naar de bioscoopzalen trekken. Animator Jasper Kuipers uit Breda werkte drie jaar mee aan de film. "Ik denk dat de kracht is dat iedereen er heel veel zin in had en het heel leuk vond om de film te maken", zei hij toen.

Het is inmiddels het twintigste jaar op rij dat de Nederlandse filmpers de Film van het Jaar-verkiezing houdt. Naast de beste Nederlandse film, gaat er ook een titel naar de beste 'algemene' film. De afgelopen jaren sleepten Druk (2021), Babyteeth (2020), Parasite (2019) en Call me by your name (2018) die titel in de wacht. Dit jaar ging die naar de Amerikaanse actiekomedie Everything Everywhere All At Once.

LEES OOK:

Jasper ziet op tv dat zijn film een Gouden Kalf wint: 'Bizar en heel suf'

Familiefilm Knor in de race voor 'Europese Oscars'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!