De koelkast van Metha: veel potjes, maar schijn bedriegt

4 januari om 12:00 • Aangepast 12 januari om 17:06
nl
Schijn bedriegt in de koelkast van Metha Visser uit Veldhoven. Het is er gezellig vol, met veel potjes en flesjes. Maar ze staan er al jaren en de inhoud is ver over de datum. “Ik eet eigenlijk helemaal geen olijven en augurken”, bekent ze. “Kijk, deze hoestdrankjes stammen uit de prehistorie. Ze staan er omdat ik een lege koelkast zo confronterend vind als ik de deur opendoe.”
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Metha is chronisch ziek en kwam in zwaar weer toen ze met een echtscheiding te maken kreeg. Inmiddels leeft ze al veertien jaar van een uitkering en komt ze sinds tien jaar bij de Voedselbank in Veldhoven.

“Ik weet dat ik hier nooit uit zal komen”, zegt ze. “Door reuma kan ik niet werken, dat zal niet meer veranderen.” De toekomst ziet Metha somber in. “Ik ben angstig. Je ziet de onrust en de agressie toenemen, daar maak ik me zorgen over.”

Toch probeert ze dagelijks haar ‘masker’ op te zetten en alles positief te benaderen. “Elke ochtend op tijd opstaan, een geurtje en een kleurtje, zorgen dat je er goed uitziet.” Veel mensen die Metha kennen, weten ook niet dat ze van weinig rond moet komen. “Als ze erachter komen, zeggen ze, goh, Metha, jij?”

"Mensen weten niet wat het betekent om van weinig geld te leven"

Een spontaan leven is niet mogelijk voor Metha, Ze moet alles doen van 50 euro in de week. “Het is een benauwend leven. Je leeft voortdurend in angst dat er wat kapot gaat. Alles moet worden berekend en gepland. Als ik naar het ziekenhuis moet, plan ik de afspraak op maandag. Dan heb ik mijn leefgeld en kan ik tanken om met mijn autootje te gaan.”

Die auto heeft ze gekregen van haar inmiddels overleden moeder en zo blijft Metha mobiel. “Mensen hebben er soms vervelende opmerkingen over”, zegt ze.

Volgens Metha beseffen mensen vaak niet wat het betekent om van weinig geld te leven. “Ik kreeg 190 euro voor de energie. Die kon ik gaan besteden aan mijn wasmachine die stukging. Je kunt het geld wel lenen bij de gemeente, maar dan wordt het van je uitkering afgetrokken.”

"Ik at soms niet mee en zei tegen de kinderen dat ik last van mijn maag had."

En dus blijven de lampen uit en doet ze de kachel niet aan. “Alleen in de ochtend een uurtje en in de avond om het vocht uit het huis te verdrijven, want dat is niet goed voor reuma.”

De feestdagen zijn stressvol. Metha heeft twee kinderen, die inmiddels het huis uit zijn, maar Sinterklaas en Kerst blijven zwaar. “Je doet alles voor de kinderen. Ik ben een keer het bos ingegaan en heb een boompje uit de grond getrokken voor een kerstboom.”

“Zolang mijn kinderen leven, heb ik het leven lief”, zegt Metha, die aangeeft regelmatig depressief te kunnen worden. "Ik at soms niet mee, zodat de kinderen een goede maaltijd hadden. Dan zei ik dat ik last had van mijn maag, maar ze hadden het door.”

Metha eet nu twee maaltijden per dag en kan twee keer in de week warm eten. “De ene keer aardappelen met de groenten. De volgende keer aardappelen met het vlees. Verder boterhammen of kwark met muesli. Soms zie ik iets lekkers in de winkel, Bossche bollen ofzo. Dan denk ik, hmmmm. Maar dan denk ik aan de drie broden die ik kan kopen."

Wil je ook je verhaal vertellen over je koelkast, nu alles steeds duurder wordt? Mail ons dan.

LEES OOK:

De koelkast van Monique is bijna leeg: 'Soms is er alleen een glaasje cola'

De koelkast van Antoinette: bijna leeg en nog vier dagen te gaan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone