19 appartementen langere tijd onbewoonbaar na verwoestende brand in garage - Omroep Brabant

19 appartementen langere tijd onbewoonbaar na verwoestende brand in garage

30 december 2022 om 17:03 • Aangepast 31 december 2022 om 15:37
nl
19 appartementen boven een parkeerkelder van een appartementencomplex in Breda zijn voorlopig onbewoonbaar. In de garage woedde woensdagavond een felle brand. Het vuur heeft veel schade aan de constructie van het plafond veroorzaakt. Daardoor mogen de bewoners voorlopig niet naar huis.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Hoe lang de bewoners van de 19 onbewoonbare appartementen niet naar huis kunnen, is nog onduidelijk. Woningbouwvereniging Laurentius geeft daar later vrijdag duidelijkheid over. Vast staat dat het niet van een schoonmaak afhangt, maar van hoe de constructie van het gebouw er na de brand aan toe is.

Twee dagen later zijn de sporen van de brand nog goed te zien en ruiken. Zowel binnen als buiten het gebouw aan Monseigneur Zwijsenstraat hangt een sterke brandlucht. De gangen in het complex zijn nog vies en overal zie je roetsporen.

Constructieschade
Op de deuren van de appartementen direct boven de parkeergarage hangen brieven van woningbouwvereniging Laurentius. Deze woningen mogen niet zonder toestemming betreden worden, staat er met dikgedrukte letters. "De brand heeft constructief veel schade veroorzaakt aan het plafond van de parkeergarage. Deze schade heeft gevolgen voor alle appartementen boven de parkeergarage."

De brief van woningbouwvereniging Laurentius (foto: Lola Zopfi).
De brief van woningbouwvereniging Laurentius (foto: Lola Zopfi).

Buiten waren schoonmakers vrijdagmiddag druk bezig met een hoogwerker en hogedrukspuit om de gevel en balkons weer roetvrij te krijgen. De dikke rookwolken uit de garage en ventilatiekanalen hebben een dikke zwarte sporen achtergelaten.

Geluk gehad
Nathalie heeft geluk gehad. Ze woont weliswaar in het appartementencomplex, maar wat verder van de parkeerkelder. "Hoe dichter je bij de garage woont, hoe groter de rookschade", vertelt ze. "Ik heb geluk gehad, want de appartementen direct erboven zijn voorlopig onbewoonbaar." Zijzelf mocht donderdagochtend weer haar huis in.

Toch moet er ook bij Nathalie nog wel flink gepoest worden. "Ik ben zelf alvast begonnen en er komt ook nog een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf helpen." De brand heeft ook schade aangericht aan de technische installatie van het appartementencomplex. Zo heeft de bewoonster geen internet en geen stromend water. "We kunnen beneden in de hal gratis flesjes water meenemen."

De bewoners zoeken onderling wel steun bij elkaar en maken regelmatig een praatje. Want waar sommige mensen juist terugkomen met hun koffers en spullen en aan de schoonmaak beginnen, zijn anderen bezig spullen te pakken omdat ze voorlopig niet naar huis kunnen.

LEES OOK:

Brand in appartementencomplex Breda: nieuwe sloten en beveiligers

Zo ziet parkeergarage eruit na brand: zwartgeblakerde en gesmolten auto's

100 appartementen ontruimd na brand in parkeergarage Breda

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone