Vrouw stak ruim een ton overblijfgeld in eigen zak: taakstraf en boete

30 december 2022 om 17:00 • Aangepast 1 januari 2023 om 13:50
nl
Een vrouw uit Goirle heeft van de rechter een taakstraf van 240 uur gekregen voor het verduisteren van ruim 130.000 euro bij de overblijfstichting waar ze werkte. De vrouw was daar penningmeester. Het bedrag stak ze in acht jaar tijd in eigen zak. De rechtbank in Breda bepaalde ook dat ze het verduisterde bedrag moet terugbetalen.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De vrouw gebruikte het geld dat ouders naar de stichting overmaakten voor luxe zaken als lingerie, vliegtickets, bekeuringen, internetabonnementen, vakanties en autorijlessen.

Ze liep in 2019 tegen de lamp toen de plaatselijke basisschool Den Bongerd haar administratieve en financiële situatie in kaart wilde brengen. Ze bekende uiteindelijk per mail dat ze geld van de bankrekening van de stichting had afgehaald voor eigen gebruik.

Bang voor schulden
Tijdens de zitting bleek dat ze dat had gedaan, omdat ze eerder in haar leven al in de schulden zat en dat niet nog een keer wilde meemaken. Haar man raakte in die tijd namelijk werkloos en korte tijd later volgde een scheiding.

De vrouw beloofde de bedragen terug te betalen, maar tijdens de zitting bleek dat ze daar nog op geen enkele manier geld voor opzij heeft gezet. De rechter vindt het kwalijk dat de vrouw niet één keer heeft geprobeerd om ermee te stoppen of hulp te zoeken voor haar financiële problemen. Zelfs toen er een vermoeden was dat ze geld verduisterde, maakte ze nog voor ruim 12.000 euro naar haar eigen rekening over.

Hogere voorwaardelijke gevangenisstraf
De officier van justitie eiste een taakstraf van 240 uur en een schadevergoeding van 131.000 euro. Daar gaat de rechter in mee. Daarnaast legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van zes maanden. Dat is een hogere voorwaardelijke straf dan het OM eiste. De rechter vindt dat de vrouw langere tijd een stok achter de deur nodig heeft om haar te motiveren niet opnieuw de fout in te gaan. Zeker nu haar financiële toekomst er niet bepaald rooskleurig uitziet.

Nadat haar frauduleuze zaken aan het licht waren gekomen, trad het toenmalige bestuur af. Het bestuur van de nieuwe overblijfstichting reageert tevreden: "Deze straf doet recht aan de schade die de oud-penningmeester heeft veroorzaakt op financieel vlak. Maar zeker ook wat betreft het geschade vertrouwen van alle betrokkenen: school, ouders, oud-bestuursleden, oprichters en anderen. Natuurlijk blijft het gevoel overheersen dat wij de hele situatie betreuren." Het bestuur ziet in de uitspraak van de rechter verder een erkenning van het onderzoek dat de stichting zelf ook in gang had gezet naar de handel en wandel van de ex-penningmeester.

LEES OOK: 'Penningmeester stak twee ton van overblijfstichting in eigen zak'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!