Video

Agent loopt gehoorschade op door vuurwerk, ook politiewagen bekogeld

1 januari 2023 om 11:38 • Aangepast 3 januari 2023 om 13:47
nl
Jongeren hebben zaterdagmiddag in Helmond vuurwerk naar agenten gegooid. Eén van de agenten liep gehoorschade op. Ook in Helmond werd de voorruit van een politiewagen verbrijzeld toen de wagen werd bestookt met vuurwerk. De incidenten in Helmond waren op het treinstation en de Isidoor Opsomerstraat.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Bij het station werd een jongen van 16 uit Helmond aangehouden. Hij behoorde tot de groep die vuurwerk naar agenten gooide. Bij de arrestatie had hij ook vuurwerk op zak.

Verder laat de politie Oost-Brabant in een terugblik op oud nieuw weten dat er tijdens de jaarwisseling elf andere mensen zijn aangehouden voor onder meer vernieling, bedreiging en het rijden onder invloed. Teamchef Wilbert Paulissen spreekt van een ‘beheersbare nacht’ en hij veroordeelt het geweld tegen zijn collega’s.

Explosie met schade in Den Bosch
Vuurwerkoverlast bezorgde de politie ook handenvol werk in Den Bosch. In de Pizarrostraat ontstond een explosie nadat iemand vuurwerk had afgestoken. Hierbij sneuvelden ramen van een huis en werden twee auto’s beschadigd. De man die het vuurwerk afstak, raakte gewond.

De politie kwam ook in actie in Hapert waar een man zaterdagmiddag ernstige verwondingen opliep bij het carbidschieten. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Verder werd assistentie gevraagd nadat er woningbranden waren gemeld in onder meer Beek en Donk (Merellaan) en Den Bosch (Weteringpad). In het laatste geval zou volgens een buurtbewoonster de brand zijn ontstaan door vuurwerk. Ook liet de politie zich zien bij de aanpak van de brand in het kerkgebouw in Veghel.

'Relatief veilig huiswaarts'
Wilbert Paulissen: “Afgezien van een aantal incidenten zijn grote verstoringen van de openbare orde uitgebleven. Door een goede voorbereiding waren we snel aanwezig op plaatsen waar dat nodig was. Dat heeft eraan bijgedragen dat mijn collega’s en andere hulpverleners relatief veilig huiswaarts konden keren.”

De politiechef benadrukte dat ieder incident er één teveel is: “Zeker de incidenten in Helmond waarbij onze eigen collega’s vuurwerk naar zich toe gegooid krijgen, zijn onacceptabel.”

Landelijk korpschef Henk van Essen: "De veiligheid van burgers en van hulpverleners staat bij ons optreden voorop. Dat collega’s zijn gehinderd en belaagd terwijl zij anderen proberen te beschermen, is onverteerbaar. Eenduidige vuurwerkregels kunnen in de toekomst bijdragen aan een feestelijk verloop van de jaarwisseling."

Geen hinder voor brandweer
De brandweer had geen last van hinder of agressie tijdens de jaarwisseling. Ze kijkt terug op een relatief rustige oud en nieuw.

In de regel bleven incidenten waarvoor de brandweer in Zuidoost-Brabant werd opgeroepen beperkt tot bosschage-, afval-, prullenbak-, scooter- en enkele autobranden. Een woordvoerder vult aan: "We hadden ook te maken met een paar vreugdevuurtjes, waar indien nodig de brandweer netjes en in goed overleg met feestvierders haar werk heeft kunnen doen. Over het algemeen was de sfeer gemoedelijk."

De brandweer Brabant-Noord kwam met een vergelijkbare reactie. Ze had vooral de handen vol aan de brand in het bijgebouw van de Sint-Lambertuskerk in Veghel. In Den Bosch moest een duikteam worden ingezet om een vrouw die na een misstap in de Singelgracht was gevallen, te helpen. De duikers wisten haar veilig aan wal te krijgen. Het was een van de 77 meldingen, waarvoor werd uitgerukt.

De collega's in Midden- en West-Brabant noteerden 174 uitrukken. Onder meer voor een brand die rond één uur een rietenkap van een huis in Woudrichem verwoestte. Theo Weterings, voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: "Mede door de goede voorbereidingen van alle hulpdiensten is er sprake geweest van een veelal gemoedelijke sfeer." Hij betreurt wel dat er ook dit jaar mensen gewond zijn geraakt bij het afschieten van carbid en vuurwerk.

LEES OOK:

Ravage na grote brand in kerk in Veghel, schade bij daglicht goed te zien

Politie maakt zich op voor jaarwisseling: 'Het is alle hens aan dek'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!