We starten 2023 met warmterecords: 'Natuur denkt dat voorjaar eraan komt'

2 januari 2023 om 11:30 • Aangepast 3 januari 2023 om 09:32
nl
Het jaar 2023 is recordzacht van start gegaan. Met temperaturen tussen 9 en 14 graden staat er een bijzonder warme week voor de boeg. Opmerkelijk, want januari staat bekend als donkere en koude maand. Blijft het komende weken zo zacht, of kunnen we toch binnenkort de schaatsen uit het vet halen?
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Maandagochtend werd een temperatuur van 13 graden gemeten. "Dat is warm voor deze tijd van het jaar", zegt Rico Schröder, meteoroloog bij Weerplaza. “Normaal gesproken is het in januari ’s nachts gemiddeld 0,9 graad en overdag 6 graden. Alles boven die temperatuur is bijzonder”, aldus de meteoroloog.

“Voorlopig blijft het nog uitzonderlijk zacht.”

Waar veel mensen bij januari denken aan een koude maand met bevroren grachten en pakken sneeuw, valt dat in de praktijk best tegen. Met een gemiddelde temperatuur van 6 graden, vriest het in januari vaker niet dan wel. Ongeveer vier dagen vorst is normaal in de eerste maand van het jaar. Maar volgens Schröder is het nog afwachten of dat deze maand gaat gebeuren.

“We kijken nu vooral naar de komende 10 dagen. Die zijn voorlopig nog uitzonderlijk zacht”, zegt Schröder. “Woensdag gaan we zelfs weer een record boeken. Het wordt dan naar verwachting 13 graden. Even ter vergelijking, die temperatuur is normaal voor de tweede helft van april.”

“De winter is nog niet voorbij.”

Het lijkt er dus op dat we moeten wennen aan zachtere winters. Het klimaat in januari is sinds halverwege vorige eeuw 1,6 graden warmer geworden. Ook vorig jaar was het volgens Schröder zachter dan gemiddeld.

Maar op de lange termijn voorspellingen doen, blijft heel lastig. “Het zou zomaar eind januari weer kouder kunnen worden”, zegt Schröder hoopvol. “En ook in februari kan het nog gaan vriezen. De winter is nog niet voorbij.”

Als gevolg van deze lentetemperaturen kan de hooikoorts weer opspelen. “De natuur denkt dat het voorjaar eraan komt en gaat zich daarop voorbereiden”, aldus Schröder. Bomen zoals de hazelaar en de els kunnen eerder gaan bloeien. Dat kan voor gesnotter zorgen. “Maar als het deze maand alsnog weer koud wordt, stopt dat weer.”

LEES OOK:

Hooikoortspatiënten opgelet: ‘Kans dat je snotterend aan je kerstdiner zit'

Het nieuwe jaar begint met een record: warmste jaarwisseling ooit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!