Jumbo boekt recordomzet, maar experts zijn totaal niet onder de indruk

3 januari 2023 om 16:06 • Aangepast 4 januari 2023 om 08:48
nl
Ruim 10 miljard euro omzet. Dat draaide de Veghelse supermarktketen Jumbo in 2022. Een record, maar experts waarschuwen dat dat cijfer geflatteerd is. Bovendien heeft Jumbo volgens hen veel tegenslag te verduren, naast alle recente negatieve media-aandacht. “Er zijn een boel uitdagingen. De stemming in de directiekamer zal niet vrolijk zijn op dit moment.”
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Ja, Jumbo heeft heel veel geld omgezet. Nooit eerder doorbrak de omzet van de Brabantse supermarktgigant de magische grens van 10 miljard euro. Maar goed, daar staat natuurlijk wel tegenover dat de inflatie torenhoog is. En dat is een zeer belangrijk detail.

“Een pak appelsap is duurder dan ooit, maar Jumbo verkoopt er ook veel minder van”, zegt supermarktdeskundige Peter ter Hark, die doelt op de hoge omzet, maar ook afgenomen afzet. "Bovendien zijn ook de loonkosten gestegen, net als de inkoopkosten en de energiekosten. De omzetcijfers geven een vertekend beeld van de werkelijkheid."

"Jumbo worstelt alsnog met grote problemen.”

En dat geldt niet alleen voor de Jumbo, zo vult Ter Hark aan. "Dit zie je eigenlijk bij alle supermarkten. Die komen allemaal met hoge omzetcijfers, of zullen daar nog mee komen. Maar stel dat de inflatie veel lager was, dan was die hoge omzet nooit behaald. Producten zijn duurder om te kopen, maar ze verkopen er minder van”

Volgens de Bredase retailexpert Paul Moers klopt dat helemaal. Hij is bovenal kritisch. "Jumbo doet het op zich goed hoor, soms zelfs beter dan concurrenten in de markt. Maar er zijn ook veel problemen waarmee het bedrijf worstelt."

"Het lukt Jumbo niet. Ze missen slag op slag."

Zo heeft Jumbo in 2021 misgegrepen bij de acquisitie van supermarktketen Deen en recent opnieuw bij de overname van Jan Linders. Beide ketens gingen (deels) naar concurrent Albert Heijn, al dan niet in de vorm van een samenwerking.

Een enorme klap, zegt Ter Hark . “Jumbo kan op dit moment enkel echt groeien met overnames. Ze proberen dat nu snel te doen. Grote stappen, snel thuis. Maar dat lukt ze niet. Ze missen slag op slag.”

Daarbij doelt Ter Hark ook op de situatie in België, waar Jumbo nu ook te vinden is. “Ze hebben er daar tientallen miljoenen ingestoken, maar lijden grote verliezen”, aldus Ter Hark.

"Dat is allemaal beperkte schade geweest.”

Volgens Moers houden de problemen daar niet op. Jumbo worstelt volgens hem ook met het merk. "Het probeert vooral leuk te zijn nu, terwijl Jumbo eigenlijk altijd een innovatief en relevant bedrijf was." En dan heeft Jumbo ook nog het probleem dat ze de aandacht moeten verdelen over hun andere ketens, als La Place, Hema en Jumbo België. "Dat kan wel eens te veel energie van ze vragen", besluit Moers.

Verder rest nog de negatieve publiciteit in de media, waar er in 2022 genoeg van was bij Jumbo. Ton van Veen vervangt nu tijdelijk de teruggetreden topman Frits van Eerd, die in september door de FIOD werd opgepakt omdat hij verdachte is in een witwaszaak.

Jumbo kwam ook negatief in het nieuws door een blunder met een WK-reclame met dansende bouwvakkers. In november werd de spot direct stopgezet. Toch zijn de experts van mening dat die negatieve publiciteit van relatief weinig invloed is geweest, en zal zijn.

"Het is moeilijk in de markt, maar dat geldt vooral voor kleinere partijen."

“Die schade is beperkt gebleven", zegt Moers. "Dat komt omdat het merk Jumbo van oudsher heel krachtig is en altijd goed is neergezet. Dus zo’n merk kan ook wel wat hebben. Ton van Veen en het bestuur moeten enkel oppassen dat er geen nieuwe uitglijders zijn."

Moers is ervan overtuigd dat dat Van Veen wel gaat lukken. "Hij leidt de club nu en dat is goed nieuws. Van Veen is een financieel genie en heeft veel betekend voor de groei van Jumbo. Daar heb ik alle vertrouwen in. Het is wel moeilijk in de markt nu, maar dat geldt vooral voor kleinere supermarkten, niet voor Jumbo of concurrent Albert Heijn."

Ter Hark is het met dat laatste eens. “Nee, natuurlijk gaat Jumbo niet omvallen. Het zit Jumbo even tegen, maar het is een goeie toko. Daar maakt niemand zich zorgen over.”

LEES OOK:

Jumbo boekt recordomzet ondanks alle negatieve publiciteit

Jumbo haalt omstreden WK-reclame van de buis na storm van kritiek

Frits van Eerd kwam in het vizier van politie na onderzoek drugskartel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!