Gestolen vaten met chemische stoffen bij carnavalswagen in Rucphen

4 januari 2023 om 12:37 • Aangepast 5 januari 2023 om 10:51
nl
Agenten hebben een opvallende vondst gedaan in Rucphen. Bij een carnavalswagen stonden gestolen vaten met lithium. Dat is een chemische stof die in accu's zit en medicijnen. Niet in carnavalswagens.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Agenten waren dinsdagmiddag bezig met een controle. Ze gingen kijken in een oude boerderij in de gemeente Rucphen. Waar dat precies was en waarom ze juist daar zochten, is niet bekendgemaakt. Binnen troffen ze 'een grote partij' chemische stoffen aan. De politie gebruikte ook het woord 'ondermijning' in het bericht.

Dieven
Volgens een woordvoerder van de landelijke eenheid ging het om een partij gestolen vaten met lithium. De eigenaar heeft het spul intussen terug en gaat aangifte doen. Of er een verband is met de carnavalswagen en de gestolen spullen is onbekend. De politie heeft niet de indruk dat het een bouwloods is maar eerder een opslagplaats.

Uit eerste onderzoek komt naar voren dat de vaten daar tijdelijk zijn neergezet door de dieven, voor transport naar elders. Er is nog niemand aangehouden.

Op de politiefoto zijn minstens zeventien zwarte metalen vaten zichtbaar. Het zijn zogenoemde klemdekselvaten waar 60 liter per stuk in kan. Als ze allemaal gevuld zijn, zou er dus bij elkaar ruim duizend liter in kunnen zitten. Maar volgens de politie is er 174 liter lithium gevonden.

'Dangerous'
Op een van de etiketten is het woord 'Poitiers' te lezen, een stad in het midden van Frankrijk. Mogelijk kwam het daar vandaan of was dat de bestemming. Het blauwe waarschuwingsetiket betekent dat de stof gevaarlijk wordt wanneer hij in aanraking komt met vocht: 'dangerous when wet'.

Vorige week werd in Rotterdam een container op een aanhanger gestolen met exact dezelfde opschriften als op de vaten. Zowel de sticker als de code komen overeen. Die container werd vrijdag teruggevonden aan de Nispenseweg in Nispen. Of het om dezelfde diefstal gaat is onbekend en kon de politie niet zeggen.

In een bouwloods voor carnavalswagens staan altijd chemische stoffen, zoals polyester, glasvezel en lijm. De chemische stof lithium is ongewoon in die bouwwereld.

Meth?
Chemische stoffen die illegaal vervoerd en opgeslagen worden zoals in Rucphen, zijn meestal bedoeld voor de productie van synthetische drugs. Lithium is niet zo gebruikelijk in die wereld.

Er bestaat wel een oude methode om met lithium, methamfetamine oftewel ' crystal meth' te maken. Die methode gebruikten de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog voor het maken van peppillen voor soldaten.

Onderzoek
De gemeente Rucphen zegt de resultaten af te wachten van het lopende onderzoek. " Als de resultaten bekend zijn, zullen we intern onderzoeken welke maatregelen juridisch eventueel mogelijk en of nodig zijn. Gedurende het onderzoek gaan wij inhoudelijk niet verder in op vragen," meldt de gemeentewoordvoerder.

Iedere gemeente heeft de bevoegdheid om plekken te sluiten als er illegale dingen zijn gebeurd.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.