Geldschieter Jumbo zegt motorcross vaarwel: 'Logisch maar wel aderlating'

4 januari 2023 om 20:00 • Aangepast 5 januari 2023 om 10:32
nl
Dat Jumbo stopt als sponsor van de motorcross komt voor sportmarketeer Ruud van der Knaap niet als een verrassing. Hij vindt het een verstandig en logisch besluit. Voor de crosswereld is het een flinke domper. Daar gaan ze de verloren steun van Jumbo-topman Frits van Eerd echt voelen, denkt kenner Arno van den Brink van Motorcrossplanet. "Hij heeft veel talenten een springplank bezorgd."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers dinsdag maakte Ton van Veen bekend dat Jumbo gaat stoppen met de sponsoring van de motorsport. Het gaat hierbij specifiek om de motorcross. De tijdelijk directeur van Jumbo kondigde ook aan dat het kritisch gaat kijken naar de sponsoring in de autosport.

"Jumbo heeft zo onder vuur gelegen dat dit enige juiste keuze is."

Omdat Jumbo zo onder vuur heeft gelegen afgelopen maanden zag Van der Knaap de beslissing wel aankomen. "Het is de enige juiste keuze na alle perikelen. Het is heel jammer voor de motorcross, maar het maakt Jumbo qua sponsoring in andere sporten wel weer geloofwaardiger."

Het witwasonderzoek waarin topman Frits van Eerd verdachte is, concentreert zich namelijk op de motorcrosswereld. Hoewel Jumbo vaak wordt genoemd, is het bedrijf zelf niet verdacht volgens justitie. Een extern onderzoek in opdracht van de supermarktketen bevestigde dit nogmaals.

"Het is een aderlating voor de motorcrosswereld."

Het is onduidelijk hoeveel geld Jumbo precies in de motorcross stak, maar waarschijnlijk enkele tonnen denkt de sportmarketeer. "Dat betekent een flinke aderlating voor de motorsport. Het is een vrij kleine sport in Nederland die niet continu en veel in beeld is. Dat maakt het vinden van nieuwe sponsors moeilijker."

Journalist Arno van den Brink van Motorcrossplanet is het daarmee eens. "De sponsors zijn schaars, zeker in deze economisch lastige tijd." Volgens hem worden drie crossteams behoorlijk geraakt door het vertrek van Jumbo. Dat zijn Riley Yamaha Racing uit Limburg, Hutten Metaal Racing uit Overijssel en het Jumbo Husqvarna BT Racingteam uit Best.

"Mogelijk moeten trainingen en het wedstrijdprogramma worden ingekort."

Hij denkt niet dat motorcrossteams omvallen omdat Jumbo zich terugtrekt. "Maar ze zitten wel met een voelbaar gat in de begroting. Mogelijk moet het wedstrijd- en trainingsprogramma worden aangepast. Het zijn professionele ploegen en geen hobbyteams. Die hebben heel veel geld nodig om een seizoen op het hoogste niveau te kunnen draaien."

Etienne Bax uit Bergeijk weet dat maar al te goed. De meervoudige wereldkampioen zijspancross werd ook gesponsord door Jumbo. "Wij zijn al op zoek naar een andere geldschieter, maar dat is niet makkelijk. Je moet als bedrijf echt met motorcross zijn begaan. Frits was dat. Ik ben hem eeuwig dankbaar voor zijn steun."

"We verwachten dat talent gewoon blijft doorstromen."

Bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) verwacht Bas Vis niet dat de motorcross in zijn totaliteit wordt geraakt. "We hebben een brede top in Nederland, een flinke aanwas van toptalenten die sowieso doorstroomt en de bond heeft ook een eigen talentenprogramma."

MX2-rijders Kay de Wolf uit Eersel en Roan van de Moosdijk uit Eindhoven reden ook met Jumbo-sponsoring. "Maar zij rijden bij grote fabrieksteams, dus de impact zal niet groot zijn voor deze toptalenten", denkt Vis. Voor de langere termijn zijn er volgens journalist Van den Brink wel uitdagingen. "Van Eerd zorgde voor continuïteit en heeft veel talent een springplank geboden. Daardoor konden ze juist stappen maken en de top bereiken."

LEES OOK: Jumbo stopt met sponsoren motorsport, maar gaat wel door met Verstappen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.