Moeder Jolanda van doodgestoken Jordy: 'Drie generaties zijn kapot gemaakt'

8 januari 2023 om 08:00 • Aangepast 16 januari 2023 om 16:26
nl
Pijn, verdriet en ellende. Na haar zoon Jordy, die werd doodgestoken, raakte Jolanda Gruijters ook haar ex-man kwijt. “Als de verdachte gewoon was weggegaan bij het terras, dan leefden ze nu allebei nog. Ze heeft een hele familie kapot gemaakt”, zegt moeder Jolanda huilend.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Het drama begon bijna een jaar geleden op een terras in Rosmalen. Jill, het zusje van Jordy, voelde zich bedreigd. Uiteindelijk kwam haar broer voor haar op. De toen nog 17-jarige verdachte stak hem met een mes waarna hij overleed.

De rechter doet volgende week uitspraak in de zaak tegen de vrouw die inmiddels 18 is. Justitie betoogde bij de zaak dat ze handelde uit noodweer. De eis werd daarom vrijspraak voor doodslag en een werkstraf voor mishandeling.

Wiljan, de vader van Jordy, had het heel moeilijk met de dood van zijn zoon. “Hij heeft zelf het besluit genomen om naar Jordy toe te gaan”, zegt de moeder. "Wiljan had het vaker over zelfmoord omdat hij niet kon leven zonder zijn zoon. De strafeis maakte hem onzeker, hij kon het gemis niet meer aan.”

“Onze kinderen hebben nu geen vader en geen opa meer.”

Het overlijden van Wiljan kwam ook hard aan bij Noa, de partner van Jordy. Ze heeft twee kindjes van hem die 8 maanden en bijna 2 jaar oud zijn. “Ik moest al bevallen zonder Jordy en dacht dat het niet erger kon. Maar nu hebben onze kinderen geen vader en geen opa meer.”

Noa heeft het heel moeilijk met de situatie. “Het gaat echt heel slecht. Ik besef nog steeds niet dat hij er niet meer is.” Ook met Jordy’s moeder gaat het niet goed na de dood van haar zoon en man. “Dit is de zoveelste klap die we krijgen.”

Moeder en schoondochter hebben behalve al het verdriet ook veel frustraties over de verklaringen in de rechtszaak. Volgens hen werd Jordy wel degelijk bewust neergestoken. Daarom willen ze hun kant van het verhaal nog eens vertellen.

“Jill werd op het terras de hele tijd aangekeken door het meisje van 17. Dat merkte mijn dochter en ze werd bang”, zegt Jolanda. “Jill heeft een verstandelijke beperking. Omdat ze zelf niet goed weet wat ze moet doen in zulke situaties, belt ze altijd een familielid.”

Die avond kwamen Noa en Jolanda naar het terras. Daar probeerden ze in gesprek te gaan met de verdachte, maar al snel sloeg het meisje Noa een gebroken neus. “Toen Jill dat zag, belde ze Jordy. Toen hij hoorde dat zijn hoogzwangere vriendin bloedend op de grond lag, schrok hij zich kapot.”

“Ze richtte het mes op Jordy en stond klaar van ‘kom dan’.”

Binnen een paar minuten was Jordy in Rosmalen. “Hij liep het terras op en riep: ‘Wie heeft dit gedaan?’ Op dat moment komen er obers aan. Die duwen hem nog naar achteren. Ze richtte het mes op Jordy en stond klaar van ‘kom dan’”, vertelt zijn moeder.

Daarna raakte ze Jordy in zijn borst. “Hij rende naar café Bottles. Ik had niet door dat hij was gestoken. Dat hoorde ik pas nadat ik de tafels en stoelen recht had gezet." Daar overleed hij later op de keukenvloer.

Het standpunt van justitie begrijpen ze niet. “Dit was geen noodweer. Ze kon al weggaan na het vechten, ze kon weggaan toen ze hoorde dat Jordy kwam en ze kon zelfs nog wegkomen toen de obers hem achteruit duwden”, vertelt Jolanda boos. “Ze heeft bewust gewacht op Jordy met een mes in haar hand.”

De camerabeelden waarop volgens justitie te zien is dat het om noodweer gaat, hebben de nabestaanden zelf niet bekeken. Hun advocaat wel. “De officier bleef maar aandringen om de camerabeelden te bekijken. Om te laten zien dat het noodweer is. Maar ik wil toch niet zien hoe mijn eigen kind wordt doodgestoken.”

De uitspraak is op 13 januari. De familie van Jordy is niet bij de uitspraak. “Wij vinden dat door haar twee mensen zijn overleden. Het voelt voor ons alsof ze niet alleen Jordy heeft vermoord, maar ook zijn vader.”

LEES OOK: Jordy werd doodgestoken op het terras: OM eist werkstraf voor mishandeling

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!