Vince (11) vindt een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog

8 januari 2023 om 21:00 • Aangepast 16 januari 2023 om 16:46
nl
Vince (11) uit Berlicum heeft zondagmiddag een mortiergranaat gevonden in natuurgebied Engelenstede. De 11-jarige jongen was samen met zijn vader en zijn buurjongens met metaaldetectoren aan het speuren in het bos toen ze de bom uit de grond haalden.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

De 11-jarige Vince van der Heijden was samen met zijn vader en de buurjongens Abel (10) en Vince (9) het bos in met een metaaldetector. Samen waren zij op zoek naar allerlei oude spullen. “Vince is er echt verslaafd aan. Hij doet het bijna elke dag", vertelt zijn vader Devie van der Heijden (41).

De jongens hebben wel eens sieraden, oude munten en kogels gevonden. Een enkele keer wisten ze zelfs een oude granaatscherf uit de grond te halen. “Hij vindt geschiedenis heel leuk. Thuis heeft hij ook een vitrinekast vol met allemaal oude spullen die hij heeft gevonden.”

Veel van deze spullen komen uit de Tweede Wereldoorlog. “Op dit stuk grond is in de Tweede Wereldoorlog veel gevochten. Je vindt op de ene plek veel Franse en Canadese kogels en aan de andere kant juist veel Duitse.” Een heel aantal van die kogels en hulzen zijn als in de vitrinekast van Vince beland. Maar deze zondag kwam er wat boven de grond dat niet zomaar mee naar huis kon: een mortiergranaat.

"Ik had gelijk in de gaten dat het een mortier of bom was."

De vader van Vince was zoals gewoonlijk mee met de jongens. “We liepen met z'n vieren rond toen de metaaldetector begon te piepen. Het was bij een hard stuk grond, dus ik begon met graven.” Toen Devie het stuk metaal op de schep had liggen, zag hij al snel wat het was. “Ik weet best veel van mortieren en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Ik had gelijk in de gaten dat dit een mortier of bom was.”

“Dat was wel even schrikken", vertelt Devie met een lach in zijn stem. “Ik heb hem rustig op de grond gelegd en toen zijn we snel weggelopen.” Devie belde meteen de politie, die niet veel later kwam. En die kon de mortiergranaat, na contact met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, meenemen. “Hij was nog redelijk intact en niet echt verroest. Dit is een variant die niet snel ontploft.”

De vitrinekast van Vince (foto: Devie van der Heijden).
De vitrinekast van Vince (foto: Devie van der Heijden).

De mortiergranaat was voor de jonge Vince een droom die uitkwam, een bom vinden stond bovenaan zijn verlanglijstje. Nu die is afgestreept, is er alweer een nieuw doel: “Hij wil op dit moment heel graag een Romeinse munt vinden. En ik hoop zelf eigenlijk een keer een Duitser op te graven met zijn helm nog op.”

Kogelhuls (links) en magazijn met kogel (rechts) (foto: Devie van der Heijden).
Kogelhuls (links) en magazijn met kogel (rechts) (foto: Devie van der Heijden).
Staart vliegtuigbom (links), kogelhuls (rechts)(foto: Devie van der Heijden).
Staart vliegtuigbom (links), kogelhuls (rechts)(foto: Devie van der Heijden).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!