Ludieke actie van supporter FC Den Bosch tegen kwetsende spreekkoren

10 januari 2023 om 15:47 • Aangepast 18 januari 2023 om 10:41
nl
FC Den Bosch ontvangt woensdag in eigen huis Ajax voor een bekerduel. Bij de Bossche club wordt met enige angst uitgekeken naar de wedstrijd. Dit voetbalseizoen ging het namelijk al vaker mis door supportersrellen. Zullen de fanatieke fans zich in uitverkocht stadion De Vliert gedragen? Om de angel eruit te halen, krijgt FC Den Bosch hulp van supporter Stephan Oexman. Hij bedacht een ludieke actie.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Oexman heeft maandag op de fansite FCDBFans een zelftest gelanceerd. "Voor het eerst in jaren komt er aanstaande woensdag een ploeg uit de traditionele top drie op bezoek in De Vliert. We hopen natuurlijk van harte dat het positieve reclame wordt voor onze FC. Daarom verzoeken we alle supporters vooraf even deze zelftest in te vullen; bij een positieve uitslag graag woensdagavond in zelfisolatie gaan en ver weg blijven van De Vliert," staat als uitleg bij de zelftest.

Vijf vragen
De fans krijgen vijf stellingen voorgelegd. Deelnemers mogen antwoorden met een ja of een nee. "Ik kijk er enorm naar uit om woensdag liedjes te zingen over joden of kanker. Ik sluit niet uit dat ik die liedjes ga zingen, ik ga zelf niet meezingen, maar heb er eigenlijk ook geen probleem mee als andere supporters er wat over zingen." Wie op één van die vragen 'ja' antwoordt, krijgt het advies om thuis te blijven.

Ook wordt gevraagd of Den Bosch gaat winnen. Zelf hebben de FCDBFans er kennelijk weinig vertrouwen in. Wie 'ja' invult bij winst krijgt het volgende advies: "Je bent weliswaar ongelofelijk naïef door dit te denken, maar dat wil niet zeggen dat je niet naar het stadion kan komen."

Lees verder onder de illustratie

De ludieke zelftest is al 10.000 keer ingevuld.
De ludieke zelftest is al 10.000 keer ingevuld.

10.000 keer ingevuld
"Dinsdag rond één uur was de test al 10.000 keer ingevuld. Ik krijg er eigenlijk alleen maar positieve reacties op. Mensen die het goed vinden dat ik dit doe", zegt Stephan Oexman.

Zelf stoort hij zich flink aan kwetsende spreekkoren. "Het is niet goed voor de club. In het verleden is het vaker misgegaan bij grote wedstrijden. Ik probeer soms ook supporters op hun gedrag aan te spreken, maar sommige mensen zijn niet voor rede vatbaar. Het is lastig om dingen te veranderen, maar met deze zelftest wilde ik een signaal afgeven."

In het stadion van FC Den Bosch is plek voor ongeveer 6000 Bosschenaren en 600 supporters van Ajax. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen door de club. Oexman kijkt uit naar het duel. De twee clubs troffen elkaar voor het laatst in 2005. "Natuurlijk hoop ik wel op winst, maar als je realistisch bent, gaan we verliezen."

LEES OOK:

FC Den Bosch neemt veel maatregelen voor bekerclash tegen Ajax

Voetbalrellen leveren club wedstrijd zonder uitsupporters op

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!