Ilja roeit in recordtempo over de oceaan naar Cariben: 'Euforie aan boord'

10 januari 2023 om 18:30 • Aangepast 18 januari 2023 om 15:27
nl
Ilja Kok uit Breda en drie teamgenoten roeien 4800 kilometer van Afrika naar Midden-Amerika. Ze vertrokken 12 december met 42 andere teams. Na bijna een maand zit de Talisker Whisky Atlantic Challenge er nagenoeg op. Uiterlijk zaterdag zal Ilja's team finishen in de Cariben. Een nieuwe sportief record ligt in het verschiet.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Met kerst lag de roeiboot met Ilja Kok even op de eerste plek. "Dat zorgde voor een uitzinnige achterban. De euforie aan boord was ook gigantisch", zegt Maud van Etten die het team op de voet volgt. "Ze waren al bloedfanatiek maar nu willen ze helemaal een podiumplaats na 4800 kilometer roeien."

Kok roeit momenteel met haar drie teamleden in het Caribisch gebied. Het team bestaat uit twee mannen en twee vrouwen. Ze leerden elkaar twee jaar geleden kennen en zijn samen gaan trainen voor de Talisker Whisky Atlantic Challenge, een roeiwedstrijd over de Atlantische Oceaan van bijna 5000 kilometer.

Wachten op privacy instellingen...

Voor het team van de Bredase Ilja was meedoen niet goed genoeg. "Ze wilden op zijn minst het wereldrecord van het snelste gemixte team verbreken", vertelt woordvoerder Maud van het Nederlandse team. Dat record ligt op 40 dagen. "De wedstrijd van het Canarische Eiland La Gomera naar Antigua in de Caribische Zee verloopt volgens planning. Dat betekent dat ze uiterlijk zaterdag, na 33 dagen, de finish bereiken."

"Ook een roeiboot omgeslagen."

De 43 deelnemende boten hebben vrij stabiel weer gehad. Met kerst ging het wel tekeer op zee, weet Maud. "Er is toen ook een roeiboot omgeslagen en die is op zijn kop blijven liggen. Daar waren alle deelnemers wel van onder de indruk, want dit zou met deze speciale zeewaardige boten onmogelijk moeten zijn. De inzittenden zijn met de schrik vrijgekomen."

Dit noodweer met golven van 7 meter hoog en sterke stroming bleek gunstig voor het Nederlandse team. "Het zijn hele technische roeiers en zo roeiden ze ineens op de koppositie", vertelt Maud. "Hier in Nederland ging iedereen uit zijn plaat want dat is een ongelofelijke prestatie dat een gemixt team ook mannenteams verslaat."

"Het is gelijk een test voor de teambuilding."

Het weer is inmiddels weer gekalmeerd. Ilja en haar teamleden zijn daardoor teruggevallen naar een vierde plek. "Maar ze zijn bloedfanatiek en ze zitten pal achter elkaar", kan Maud zien op een volgsysteem. "Er is afgelopen week een zieke aan boord en dat maakt het pittig. Het is gelijk een test voor de teambuilding. Want de zieke voelt zich beroerd en schuldig en de anderen moeten extra hard aan de bak. Het schema was al zwaar. Twee uur roeien, eten en twee uur slapen en dan weer opnieuw, de hele dag en nacht."

Het Nederlandse team BOKA NEDurance doet dit allemaal om 30.000 euro in te zamelen voor Ocean Cleanup, een Nederlandse organisatie die wereldwijd afval uit de oceanen en rivieren vist. Het streefbedrag is bijna gehaald.

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!